Vrouwenkracht is vredesmacht: conferentie

Op 31 oktober vindt in CC Het Perron in Ieper een grote vredesconferentie plaats, in het kader van de campagne ‘Vrouwenkracht is vredesmacht’. Nadien volgt een peace walk en een dansvoorstelling.

Een eeuw na de Grote Oorlog wordt in de Vlaamse velden op zaterdag 31 oktober een vredesconferentie gehouden. Deze keer gaat het echter niet over de loopgraven en de militaire overwinningen: centraal staan de verhalen over de vrouwen in de Eerste Wereldoorlog. Ook wordt gekeken naar de rol van vrouwen in hedendaagse conflicten.

Grote namen

Professoren Sophie De Schaepdrijver, Gita Deneckere, Eliane Gubin en Emmanuel Debruyne vertellen over rouwende moeders, genderverhoudingen, feminisme en pacifisme in WOI en intieme relaties met de bezetter. Ook te gast zijn Paul Breyne, commissaris-generaal voor de Herdenking van de Eerste Wereldoorlog en volksvertegenwoordiger Sabine De Bethune. Meter van het initiatief Geertrui Van Rompuy – Windels en voorzitter van de Vrouwenraad Magda De Meyer leiden het programma in goede banen.

Peace walk en dans

Na de conferentie volgt een peace walk naar het In Flanders Fields Museum. Op de binnenkoer wordt stilgestaan bij de slachtoffers van alle oorlogen. De hedendaags-Afrikaanse dansvoorstelling ‘Femmes Tout Simplement’ sluit de dag af.

Platform 1325

‘Vrouwenkracht is vredesmacht’ is een campagne van de Vrouwenraad in samenwerking met het Platform 1325. Dat platform werd opgericht in september 2009 om te pleiten voor de uitvoering van ‘Resolutie 1325’ van de VN-Veiligheidsraad. Die resolutie wil de deur openen voor een grotere rol van vrouwen als vredestichters. Daarnaast wil die ook een grotere bescherming van vrouwen in tijden van oorlog.

Ook zij-kant is lid van Platform 1325, net als een heleboel andere Belgische organisaties uit de vrouwen-, vrede- en mensenrechtenbeweging. Het platform wordt gesteund door parlementsleden, vertegenwoordigers van administraties en overheidsinstellingen en individuen.

Praktisch

Wanneer? Zaterdag 31 oktober 2015, van 9.30 uur tot 19.30 uur

Waar? CultuurCentrum Het Perron, Fochlaan 1, 8900 Ieper

Prijs? 10 euro

Inschrijven voor 23 oktober via deze link.

Je inschrijving is geldig na ontvangst van het verschuldigde bedrag op rekeningnummer IBAN BE79 1325 4608 9833 van Moeders voor Vrede.

 

Ontdek hier het volledige programma.

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.