Vrouwengezant voor ontwikkelingslanden

anneAnne Van Lancker pleit samen met andere Europarlementsleden voor een Europese vrouwengezant die moet toezien dat vrouwenrechten in ontwikkelingslanden daadwerkelijk meewegen in beleidskeuzes.

"Het moet een topdiplomate worden, die haar stem verheft of bemiddelt als vrouwen geweld wordt aangedaan," aldus Van Lancker. Van Lancker: "De strijd tegen honger en armoede is bij voorbaat kansloos als we er niet in slagen om ook vrouwen voldoende rechten te geven: toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, arbeid en eigendom, zoals ook in de millenniumdoelstellingen wordt benadrukt. Het ziet er echter niet naar uit dat tegen 2015 die doelstellingen, ook voor vrouwen, zullen worden gehaald."

Momenteel is er gewoon niemand die gegevens verzamelt en contact houdt met de vrouwen om wie het gaat. Niemand grijpt in wanneer besluiten strijdig zijn met de VN-doelstellingen. "De aanstelling van een Europese vrouwengezant kan hierin verandering brengen," benadrukt Van Lancker.

"Belangrijk is ook dat vrouwen baas kunnen zijn over hun eigen lichaam," vult Van Lancker verder aan. "Het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid is de meest kosteneffectieve investering in ontwikkeling. Door vrouwen in te lichten over hun mogelijkheden en hen toegang te verzekeren tot goede gezondheidsdiensten, zullen ze meer bij machte zijn om strategische keuzes te maken en op gelijke basis deel te nemen aan het maatschappelijke leven."

Helaas is de werkelijkheid anders. Volgens recent onderzoek willen 200 miljoen vrouwen in ontwikkelingslanden graag minder kinderen baren, maar heeft de helft van deze vrouwen geen toegang tot voorbehoedsmiddelen en seksuele voorlichting.

Om hierin verandering te brengen is politieke wil nodig, benadrukt Anne Van Lancker. "De Europese Unie, als grootste donor van ontwikkelingshulp, moet met de aanstelling van een officiële Vrouwengezant het potentieel van vrouwen in de strijd tegen armoede maximaal ondersteunen. Op Internationale Vrouwendag willen we met dit concrete voorstel erop wijzen dat de EU niet langer haar verantwoordelijkheid mag ontlopen!"

Steun deze oproep en teken de petitie op www.womensenvoy.eu .

Meer info op: www.annevanlancker.be .

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.