Vrouwen scoorden goed in parlement en regering, maar niet in kabinetten

vrouweninvp2Met 41% verkozen vrouwen in het Vlaamse parlement hebben de vrouwen een meer dan behoorlijke inhaalbeweging gemaakt bij de Vlaamse verkiezingen. Ze scoren 10% beter dan in de vorige legislatuur en er zetelen nu 51 vrouwen t.o.v. 73 mannen in het Vlaams Parlement.

Ook in de Vlaamse regering zijn de vrouwelijke ministers goed vertegenwoordigd, met 4 vrouwen van de 9 ministers. sp.a stuurt zelfs 2 vrouwen op 3 naar de regeringsbanken.  Enkel in de kaderfuncties van de kabinetten zet deze positieve trend zich niet voort en daalt het aantal vrouwen beduidend naar 20%.De belangrijkste reden voor de mooie vrouwelijke verkiezingsscore op 7 juni is de quotawet uit 2002, die voor de Vlaamse en Europese verkiezingen op 7 juni voor de eerste keer ten volle werd toegepast. Op alle lijsten moest niet alleen de 50/50 vrouw/man regeling worden toegepast, maar moesten ook de eerste twee kandidaten van verschillend geslacht zijn, zowel bij de effectieven als bij de opvolgerslijsten. Bij de vorige verkiezingen in 2004 was dit principe nog van toepassing voor de eerste drie kandidaten. Ook opvallend is dat in de leeftijdscategorie tussen 31 jaar en 41 jaar er een duidelijk vrouwelijk overwicht is bij de Vlaamse verkozenen. In deze leeftijdsgroep werden 21 vrouwen verkozen t.o. slechts 10 mannen. Terwijl de rechtse partijen Vlaams Belang en lijst Dedecker duidelijk minder vrouwvriendelijk zijn, met respectievelijk 7 vrouwen op 21 verkozen bij VB en 2 vrouwen op 9 verkozenen bij Dedecker, deden de progressieve vrouwen het heel goed. Bij sp.a waren er zelfs meer verkozen vrouwen dan mannen, 10 vrouwen op 19 Vlaamse verkozen.

De verdeling van de ministerposten is een mooie afspiegeling van de verkiezingsuitslag, die al heel vrouwelijk kleurde.  Van de 9 ministers zijn er 4 vrouwen, bijna de helft. Bij de sp.a zijn zelfs 2 van de 3  ministers vrouwen. Raadpleeg via deze link ook het hoofdstuk rond gelijke kansen uit het Regeerakkoord.

In de kabinetten zet deze positieve trend zich niet verder, integendeel.  Het aantal vrouwen in de functies van kabinetschef en adjunct-kabinetschef bedraagt amper 20%. Dat is 4% lager dan de vorige Vlaamse Regering (24%). Bij de kabinetschefs blijft het aantal vrouwen nog steeds extreem laag: 1 vrouw naast 13 mannen. De actiegroep Alice pleit op haar website www.alicezorgtvoorstemming.be voor een gendergelijke aanstelling van (adjunct-) kabinetschefs, woordvoerders en alle andere politieke topfuncties.

 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.