Vrouwen in Raden van Bestuur: tijd voor actie!

genderevenwicht_radenvanbestuurNaar aanleiding van de publicatie van het rapport ‘Vrouwen aan de top’ lanceerde Minister van Gelijke Kansen Milquet vandaag haar initiatief om een quotaregeling van 1/3e – 2/3e in te voeren voor de vertegenwoordiging van vrouwen en mannen in de raden van bestuur van autonome overheidsbedrijven, beursgenoteerde ondernemingen en de directieraden van overheidsbedrijven.

Om dit te realiseren voorziet Milquet een overgangstermijn van 7 jaar. zij-kant is verheugd over de voornemens, maar dringt aan op een snelle invoering van de quota. Een goede samenwerking over de partijgrenzen heen is daarbij onontbeerlijk. zij-kant pleit bovendien voor meer genderevenwicht in directiecomités, de échte beslissingscentra van ondernemingen.

Om alles in een stroomversnelling te brengen, diende Bruno Tuybens gisteren zelf een wetsvoorstel in met 7 collega parlementsleden, om meer diversiteit en een minimale vertegenwoordiging (1 op 3 personen) in de raden van bestuur van genoteerde vennootschappen te krijgen. Tuybens zou dat via wet willen opleggen aan alle genoteerde vennootschappen. zij-kant vindt ook dat het niet alleen bij quota voor raden van bestuur mag blijven, maar dat ook, naar het Noorse voorbeeld, in de directiefuncties meer vrouwen moeten worden opgenomen.

De meerderheidspartijen in de federale regering bliezen de laatste weken warm en koud over dit onderwerp en geraken het binnen hun eigen partijen maar niet eens. Bij de VLD is voorzitterskandidate Gwendolyn Rutten voor quota, terwijl het grootste deel van de VLD hiervoor huivert. Bij CD&V meldde senatrice de Bethune n.a.v. Vrouwendag vorige week dat zij quota wil invoeren om meer vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde bedrijven en hogere rechtbanken te brengen. Maar op dezelfde dag schoot haar partijgenoot, minister Van Ackere, bevoegd voor overheidsbedrijven, in de commissie handelsrecht een soortgelijk voorstel van sp.a-kamerlid Bruno Tuybens, af.

sp.a en zij-kant steunen het initiatief van minister Milquet, maar zoals in het verleden al vaker gebleken is, zijn de meerderheidspartijen het intern roerend oneens over quotaregelingen voor vrouwen. Om vaart te zetten achter een betere vertegenwoordiging v/m in de raden van bestuur van beursgenoteerde vennootschappen heeft Kamerlid Tuybens  daarom ook zelf een nieuw wetsvoorstel neergelegd. zij-kant en Tuybens hopen daarmee schot in de zaak te krijgen.

Voor zij-kant is het niet voldoende dat er meer genderevenwicht komt in de raden van bestuur van bedrijven, ook in de directiecomités, de échte beslissingscentra van ondernemingen, moeten meer vrouwen zetelen. Daartoe moeten bedrijven positieve actieplannen ontwikkelen.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.