Vrouwen in het federale Parlement

parlementNa de verkiezingen van 13 juni 2010 was zij-kant blij te merken dat u koos voor een vrouwelijkere politiek: maar liefst 43% van de rechtstreeks verkozen senatoren en 39% van de verkozen Kamerleden was vrouw. Nu de volledige samenstelling van het Belgische Parlement bekend is, blijkt die toch weer wat mannelijker dan verhoopt.


In de Kamer van Volksvertegenwoordigers doen de vrouwen het goed: 40% van de beschikbare zitjes gaat naar een vrouw. Onder de rechtstreeks verkozen senatoren vinden we na de stoelendans van verkozenen en hun opvolgers eveneens 40% vrouwen terug. Bij de gemeenschapssenatoren – die aangesteld worden door het parlement van respectievelijk de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap – is zelfs 48% vrouw. Maar voor de groep van 10 gecoöpteerde senatoren werd slechts één vrouw aangeduid. Geen enkele Vlaamse partij droeg een vrouw voor als gecoöpteerde senator, enkel de Franstalige partij Ecolo koos met Cécile Thibaut voor een vrouw.

Nu is het wachten op de samenstelling van de federale regering. zij-kant hoopt dat de toekomstige coalitiepartners het belang van een duidelijk evenwicht v/m zullen inzien en dat ze vrouwen volop zullen betrekken bij de moeilijke taken die hen wachten.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.