Vrouwen en Mannen in de Groote Oorlog

Begin september opent in het BELvue museum Gender@war 1914-1918: vrouwen en mannen in de Groote Oorlog. Deze tentoonstelling, gemaakt door het Archiefcentrum voor Vrouwengeschiedenis, toont de Eerste Wereldoorlog op een nieuwe manier.

In deze eeuw na de Eerste Wereldoorlog duiken de klaprozen en loopgraven overal op. Het ‘trauma van de 20ste eeuw’ wordt uitgebreid herdacht, maar weinig tentoonstellingen en evenementen kijken verder dan het strijdtoneel. Naast het oorlogsfront had je immers ook het thuisfront, waar de traditionele man-vrouwverhoudingen door het conflict grondig door elkaar werden geschud.

Breuklijnen

De tentoonstelling Gender@War belicht de mobilisatie van vrouwen en mannen (en kinderen), het geweld dat ook vrouwen trof, de breuklijnen in het gezins- en werkend leven, de poreuze grenzen tussen oorlogs- en thuisfront en de invloed van het conflict op politieke, sociale en economische rechten van vrouwen en mannen.

Zo doorbreekt de tentoonstelling stereotiepe beelden over de wijze waarop mannen en vrouwen de Eerste Wereldoorlog beleefden en toont ze hoe ingrijpend een gewapend conflict hun maatschappelijke posities beïnvloedt.

 

Praktisch

Wanneer? Gender@war 1914-1918 loopt van 9 september 2015 tot en met 3 januari 2016.

Waar? BELvue museum, Paleizenplein 7, 1000 Brussel

Prijs? 8€ (volwassene), 7€ (groepen, senioren), 6€ (18-25 jaar, werkzoekenden, gehandicapten), gratis (-18 jaar, leerkracht, begeleider)

Info en reservatie? www.belvue.be > tijdelijke tentoonstellingen

info@belvue.be / 02/500 45 54

 

 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.