Vrouwelijke vluchtelingen zijn slachtoffer van seksueel geweld in Europa

South_Lebanon_refugeeVrouwen en meisjes op de vlucht ondergaan tijdens hun hele reis seksueel geweld en uitbuiting. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport. De geweldplegers zijn zowel smokkelaars, veiligheidspersoneel als mannelijke migranten.

De mannelijke vluchtelingen beheersen dezer dagen de media. Meisjes en vrouwen beroeren de publieke opinie veel minder. Toch verdient deze kwetsbare groep bijzondere aandacht, juist door die kwetsbaarheid. Volgens een nieuw rapport van Amnesty International worden vrouwelijke vluchtelingen in de verschillende fasen van hun reis blootgesteld aan seksueel geweld, ook op Europees grondgebied.

Bedreigd en onveilig

Amnesty International bevroeg vorige maand veertig vluchtelingenvrouwen in Noorwegen en Duitsland, die via Turkije en Griekenland over de Balkan waren getrokken. Alle vrouwen gaven aan zich bedreigd en onveilig te hebben gevoeld tijdens deze reis. Velen vertelden dat ze waren blootgesteld aan fysiek misbruik en financiële uitbuiting.

Uit de getuigenissen blijkt dat de vrouwen die alleen of met hun kinderen op de vlucht waren, zich vooral bedreigd voelden in Hongarije, Kroatië en Griekenland. Daar moesten ze in dezelfde ruimtes slapen als honderden mannen. Sommige vrouwen verkozen onder de blote hemel te gaan liggen omdat ze zich zo veiliger voelden.

Toilet

Ook getuigden de vrouwen over de sanitaire voorzieningen die ze moesten delen met mannen. Sommigen besloten zelfs niet te eten of te drinken uit angst om naar het toilet te moeten gaan.  Zwangere vrouwen vertellen over het gebrek aan voedsel en basiszorg, en de hardhandige aanpak aan de grenzen en transitzones.

Aparte voorzieningen

Amnesty International wijst erop dat, indien deze humanitaire crisis ergens anders in de wereld zou plaatsvinden, we onmiddellijke praktische stappen zouden verwachten om deze meest kwetsbare groepen te beschermen. Aparte en goed verlichte sanitaire voorzieningen en aparte slaapruimtes zijn voor de organisatie dan ook een minimumvereiste. Het is schandalig dat vrouwen en kinderen die de gevaarlijkste plekken in de wereld hebben ontvlucht, nog altijd gevaar lopen in Europa.

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.