Vrouwelijk staatsmanschap

Monica De Coninck, Yasmine Kherbache en Eva Van Hoorde, zij waren het die vorige week de stellingenoorlog tussen de sociale partners in goede banen hebben geleid. Na een 27 uur lange marathononderhandeling is er vrijdag een compromis bereikt over het eenheidsstatuut tussen arbeiders en bedienden. Als drie musketiers stonden ze te glunderen op de persconferentie.  Premier di Rupo had alle lof voor de drie dames, “een historisch moment” noemde hij het, gerealiseerd dankzij “de vrouwelijke toech”.

Het compromis dat de drie dames realiseerden is echter meer dan die ‘female touch’. Het is het resultaat van de inspanningen van drie steengoede experts, drie vrouwen die duidelijk wisten waar ze mee bezig waren. De do’s voor een geslaagde onderhandeling waren aanwezig, maar dat alleen was niet voldoende: een strategie, een breed draagvlak, een doel en niet onbelangrijk: een dwingende timing. Minister De Coninck hanteerde een uitstekende pendeldiplomatie tussen aparte vergaderzalen. Deze strategie zorgde ervoor dat alle partijen hun zorgen en eisen op tafel konden gooien. Goede communicatie over elkaars standpunten, gulden middenwegen zoeken en alle ego’s op één lijn krijgen, het is niet iedereen gegeven.

Monica De Coninck, Yasmine Kherbache en Eva Van Hoorde realiseerden in 27 uur waar anderen meer dan 27 jaar niet in slaagden. Dat is geen ‘female touch’ meer, dat is goed regeren. Hoog tijd dat we een vrouwelijk equivalent voor het woord staatsmanschap uitvinden.

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.