Voorontwerp van wet ter bestrijding seksisme

Vorig jaar kondigde de minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet een wetsontwerp aan ter bestrijding van seksisme. Het debat omtrent seksistisch gedrag werd aangewakkerd sedert de reportage ‘Femme de la rue’ van Sofie Peeters. Gezien de dramatische cijfers over geweld op vrouwen moedigt zij-kant het initiatief aan.

Wat houdt het voorontwerp in? De ‘wet ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen’ zal omgevormd worden tot een ‘seksismewet’. Door de huidige wet wordt het aanzetten tot discriminatie, geweld of haat ten aanzien van een persoon bestraft. De nieuwe wet zal ertoe leiden dat ook de discriminatie zelf zal worden bestraft.

Wat is seksisme? “Elk gebaar of elk verbaal of ander gedrag, dat uitdrukkelijk tot doel heeft iemand van een ander geslacht te misprijzen op basis van diens geslacht, of dat tot doel heeft hem/haar als ondergeschikt te beschouwen of te reduceren tot zijn seksuele dimensie, wat een ernstige aanslag op zijn/haar waardigheid betekent”. Dergelijk seksistisch gedrag wordt niet alleen in het openbaar strafrechtelijk verboden, ook op niet-openbare plaatsen waar anderen aanwezig zijn en in geschriften en afbeeldingen wordt het van toepassing. Men zal voor geslachtsdiscriminatie een burgerrechtelijke procedure kunnen opstarten, wat de procedure zal versnellen en de schadeloosstelling van de slachtoffers zal vergemakkelijken. Bovendien zal het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen voor het slachtoffer een zaak kunnen aanspannen bij het gerecht.

De minister wil duidelijk maken dat seksistisch gedrag in onze samenleving onaanvaardbaar is en dat respect voor beelden van vrouwen in de media, publiciteit, op straat etc. noodzakelijk is. Het ontwerp laat ruimte voor flirtgedrag, maar vrouwen lastig vallen, ze op de openbare weg stalken, ze mee naar huis vragen of ernaar spuwen etc., mag vandaag niet meer getolereerd worden. Het voorontwerp is een stap in de goede richting om seksisme te bestraffen, vindt zij-kant.

 

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.