Vlaamse Vredeweek 2013 – Ontmoeten doet er toe

Van 21 september, internationale dag van de vrede, tot 2 oktober, internationale dag van de geweldloosheid,  vindt de 24ste Vlaamse Vredeweek plaats. Met de campagne ‘Ontmoeten doet er toe’ wordt ‘het kleine ontmoeten’ in de kijker gezet.

Onze maatschappij wordt steeds diverser qua afkomst, gender, politieke strekking, opleiding, religie, seksuele voorkeur, familie- en gezinsrollen. Al deze diverse individuen komen elkaar in de publieke ruimte tegen. De ene keer leidt de ontmoeting met ‘de ander’ tot een aangename verrassing, de andere tot wrijvingen.

Om de positieve aspecten van diversiteit te ondersteunen is er nood aan ontmoeting en dialoog. Dit zorgt voor meer vertrouwen en groter veiligheidsgevoel in de samenleving. zij-kant sluit zich aan bij de oproep om spontane ontmoetingen te stimuleren. De overheid kan dit bijvoorbeeld doen door nog meer aandacht te besteden aan de inrichting van de openbare ruimte. Autovrije of -luwe, open en goed verlichte plekken, ruimte om even te zitten en de aanwezigheid van amusement bevorderen contact en ontmoeting. Bovendien kan de overheid georganiseerde ontmoetingsactiviteiten nog meer ondersteunen.

We vinden ook dat er nood is aan een genuanceerde beeldvorming, niet-polariserend taalgebruik en een omzichtige toevlucht tot ‘culturele analyses.’ Deze bieden het maatschappelijke debat meer kans op slagen dan een tunnelvisie op gender- of ‘culturele’ verschillen.

We roepen daarom samen met de Vredesweekpartners iedereen op om tijdens de Vredesweek (en natuurlijk ook erna) deze ontmoetingen ter harte te nemen en met ‘de ander’ een praatje te slaan.

Om dit tastbaar te maken, kun je bij het Vredesweeksecretariaat gratis visitekaartjes bestellen die je tijdens de ontmoeting kan afgeven. Bestel nu gratis je visitekaartjes (per 10 stuks) via hun webwinkel.

Ontdek alles over de campagne, haar politieke aanbevelingen, acties en activiteiten op de website: www.vredesweek.be.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.