Vergeet de alleenstaande ouders niet!

Benefit-cap-single-mother-Theresa-May-7112191006Met ‘Stop de schuldindustrie!’ doet sp.a tien wetsvoorstellen om de opbouw van schulden tegen te gaan. Mensen die een factuur even niet kunnen betalen, komen immers al snel in een schuldensneeuwbal terecht waarbij boetes en deurwaarderskosten de factuur razendsnel doen vermenigvuldigen. Een kwetsbare groep die hierbij zeker niet uit het oog mag verloren worden zijn de eenoudergezinnen, die in 80% van de gevallen door een vrouw worden gerund.

Eenoudergezinnen moeten vaak goochelen om rond te komen op het einde van de maand. Vier op de tien (41%) van de alleenstaande ouders met kind(eren) lopen een armoederisico. Dat zeggen de resultaten van de EU-SILC-enquête 2016. Ter vergelijking: voor de hele Belgische bevolking is dit 15%. Wanneer rekening wordt gehouden met de Europese armoede-indicator loopt dit op tot 53%, ofwel meer dan de helft van alle alleenstaande ouders. Vooral vrouwen zijn kwetsbaar, want wie opgroeit in een éénoudergezin doet dat in bijna 80% van de gevallen bij de moeder.

Aartsmoeilijke combinatie werk-gezin

Alleenstaande ouders moeten immers met één loon een gezin onderhouden. Het is voor hen dus cruciaal om een goedbetaalde, voltijdse job te kunnen uitoefenen. Maar een voltijdse job is juist zeer moeilijk te vinden en te houden wanneer je er alleen voor staat met (jonge) kinderen en dus moet puzzelen om werk en gezin te combineren. Dat blijkt ook uit de statistieken: 41% van de alleenstaande ouders met kind(eren) zijn mensen die, ondanks een beroepsactieve leeftijd, in een huishouden leven met een lage arbeidsintensiteit. Maatregelen die de combinatie werk-gezin vergemakkelijken, zoals tijdskrediet, zijn veelal geen optie omdat het inkomen dan nog sterker vermindert.

Voltijdse job sluit armoede niet uit

Maar zelfs wanneer alleenstaande ouders voltijds werken, loert armoede om de hoek. Dat bleek uit de interviews die zij-kant vorig jaar afnam voor de publicatie Alleenstaande ouders: They can do it!. Hierbij werden zes vrouwen en mannen in verschillende situaties bevraagd over de voor- en nadelen van het alleenstaand ouderschap. Bijna alle ouders gaven aan financieel (erg) krap te zitten, ondanks het feit dat ze allen voltijds werken. Zij vallen net boven de opgestelde inkomensgrenzen om steunmaatregelen te kunnen ontvangen. Enkele respondenten hebben een huis gekocht, maar zullen de lening pas afbetaald hebben als ze al lang met pensioen zijn.

Geen alimentatiegeld

Bovendien ontvangen vijf van deze zes geïnterviewden geen alimentatiegeld. Normaal gezien kunnen ouders in dat geval beroep doen op DAVO. Deze dienst voor alimentatievorderingen betaalt voorschotten aan ouders wanneer de ex-partner het onderhoudsgeld niet of te laat betaalt, en biedt ook hulp bij het invorderen van dit onderhoudsgeld. Ouders bij wie het maandelijks inkomen meer dan 1.800 euro bedraagt (te vermeerderen met 67 euro per kind), kunnen echter niet terecht bij DAVO. Dat is voor de geïnterviewde alleenstaanden het geval. Op de werking van DAVO wordt trouwens al jaren bespaard.

Lokale beleidsaanbevelingen

zij-kant vraagt dat met het uitwerken van lokale initiatieven rond armoede rekening wordt gehouden met deze zeer kwetsbare groep van alleenstaande ouders, o.a. door aangepaste tewerkstellingsinitiatieven en sociale economieprojecten, betaalbare en nabije kinderopvang en gratis openbaar vervoer.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.