Verbod op prostitutie oplossing voor mensenhandel?

De European Women’s Lobby (EWL) schoof deze week een verbod op prostitutie naar voor als middel in de strijd tegen mensenhandel. Hun voorstel heropende het debat over de strafbaarheid van prostitutie. zij-kant betwijfelt echter of de criminalisering van prostitutie het juiste antwoord op de moeilijke situatie van vele sekswerkers is.

De EWL verzamelde afgelopen week zo’n 200 Europese vrouwenorganisaties en enkele Europese Parlementsleden om hun oproep ‘Together for a Europe free from prostitution’ kracht bij te zetten. De organisaties, waaronder ook de Vrouwenraad, beschouwen prostitutie als een vorm van geweld en zien de praktijk het liefst volledig verdwijnen. Ze stellen in hun oproep zes aanbevelingen aan de Europese lidstaten voor. Deze gaan van het opheffen van de criminalisering van prostituees, over de bestraffing van pooiers en klanten tot de ontwikkeling van exitprojecten voor prostituees. Aangezien prostitutie makkelijk grenzen oversteekt, vragen ze ook regelgeving op Europees niveau. De nieuwe richtlijnen rond mensenhandel bieden, volgens de EWL, een uitgelezen kans om pooiers en klanten van prostituees aan te pakken en prostitutie uit Europa te krijgen.

Zweden zou het voorbeeld voor een goed prostitutiebeleid vormen. Dit Scandinavische land besloot in 1999, als eerste land ter wereld, de klanten van prostituees te bestraffen. Sindsdien verminderde de omvang van de straatprostitutie in Zweden sterk, terwijl het in de buurlanden Noorwegen en Denemarken verdrievoudigde. Critici wijzen er echter op dat prostitutie gewoon buiten de eigen grenzen geduwd werd. Het feit dat de prostituees minder zichtbaar zijn in het straatbeeld betekent volgens hen ook niet dat de prostitutie echt afnam. Het debat tussen voor- en tegenstanders van een verbod op prostitutie werd zo opnieuw geopend.

zij-kant vreest dat een verbod op prostitutie, onder welke vorm ook, sekswerkers verder in de illegaliteit duwt, waar ze een groter risico op misbruik lopen. Hun toegang tot gezondheidszorg en justitie wordt er door bedreigd. Voor zij-kant is het essentieel dat de veiligheid en rechten van sekswerkers beschermd worden. We stellen ons daarom de vraag of een verbod prostituees en/of slachtoffers van mensenhandel werkelijk zal helpen.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

4 reacties

 1. Hoezo kan verbieden leiden tot het oplossen van mensenhandel?
  Mensenhandel is omvangrijker dat los niet op met verbieden, maar met de kern problemen op te lossen.

 2. Een verbod zal natuurlijk niet alles oplossen, maar het criminaliseren van het kopen van seks en het voorzien van sterke uitstapprogramma’s voor de slachtoffers, lijkt me toch veel beter dan alles op zijn Belgisch te laten of het zoals in Nederland tot een business als een ander te maken. Prostitutie is zoals mensenhandel mensonwaardig en dient dus te worden gecriminaliseerd evenwel zonder de slachtoffers nog meer slachtoffer te maken. Zonder criminalisering kan met de mensen de uitbuiters (klanten en pooiers) immers niet bestraffen. Dan bepaalde mensen gaan vluchten, vind ik geen argument. We laten in België toch ook geen klassieke uitbuiting via arbeid toe omdat ‘investeerders’ anders gaan vluchten naar landen waar het nog erger zou gesteld zijn.

 3. Het lijkt me ten eerste verstandig om prostituees zelf aan het woord te laten hierover. Wij (dames van plezier) zijn niet allemaal slachtoffers. Ik ben escorte in hoofdberoep en betaal belastingen zoals het hoort. En er zijn genoeg dames die het net als ik doen, omdat ze het gráág doen.

  Ik ben voorstander van meer controle op pooierschap, jonge meisjes die in de prostitutie belanden…
  Maar, een verbod is onzin. Dat is simpelweg negeren van wat er gaande is.

  Marie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.