V-power op de VRT voor internationale vrouwendag

www.straffemadammen.com

Naar aanleiding van de internationale vrouwendag staat VRT even voor Vrouwelijke Radio en Televisieomroep. Op 7, 8 en 9 maart staan vrouwen centraal in verschillende programma’s van de VRT-netten. En ondertussen is de database van de openbare omroep zo’n tweehonderd vrouwelijke deskundigen rijker, dankzij een initiatief van de Straffe Madammen Club. zij-kant hoopt dat deze V-power ook na vrouwendag blijft nazinderen en dat we binnenkort evenveel vrouwen als mannen op het scherm zien.

Vrouwen nemen de VRT over rond internationale vrouwendag. Zo draait Studio Brusselle op 8 maart enkel muziek van vrouwelijke artiesten. Ook de radio-dj’s en nieuwslezeressen zijn exclusief vrouwelijk die dag, want ‘Wife is music’.

Radiozender Klara maakt eveneens plaats voor vrouwelijk talent op 7 en 8 maart. Het Radio 2-programma De Madammen brengt deze week elke dag een portret van een bijzondere vrouw. Op vrouwendag zelf staat een extra De zoete inval op het programma met een honderd procent vrouwelijk panel. En in het Radio 1-programma Monschau hoor je op 6 maart enkel platen waarvan de titels meisjesnamen zijn.

Tot slot komen in het Eén-programma Iedereen beroemd op 9 maart alleen vrouwen aan bod. Het journaal brengt op 7 maart een portret van twee topvrouwen bij Janssen Pharmaceutica en onderzoekt op 8 maart hoe het gesteld is met de rechten van de vrouw.

Straffe Madammen

Deze tijdelijke spotlights zijn leuk, maar wat vrouwen écht willen is structurele aandacht. En niet enkel via platen, maar ook als het over economie en politiek gaat. Alhoewel de openbare omroep zijn streefcijfers behaalt en één op de drie mensen op het scherm een vrouw is, worden de harde thema’s nog steeds door mannen gebracht. Er zijn nochtans genoeg vrouwelijke experten, vindt Elke Jeurissen van de Straffe Madammen Club. Op de maandelijkse netwerklunchen van deze Club is immers meer dan één deskundige dame te vinden.

In januari lanceerde Jeurissen daarom, in samenwerking met de VRT, een oproep aan vrouwen om “uit hun kot te komen”. De volgende netwerklunch van de Straffe Madammen Club zou plaatsvinden op de Reyerslaan, zodat beide werelden konden kennismaken. Geïnteresseerde vrouwen mochten zich op voorhand kandidaat stellen als radio- en tv-expert. Bijna 200 vrouwen traden zo uit de schaduw en maakten zich bekend als expert.

Deze dames werden ondertussen in de interne database van de openbare omroep opgenomen in domeinen als politiek, economie en financiën. Een groep van twintig straffe madammen maakte ondertussen reeds kennis met de VRT-redactie. Haast alle kandidaten bleken in aanmerking te komen als expert. Daarom besliste de VRT dit najaar nog een tweede ontmoeting met de redactie in te plannen. Er is dus geen excuus meer voor de media: bel ook na internationale vrouwendag eens een vrouw.

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.