Unequal Pay Day: 31 oktober 2018

Knipselzij-kant en PES Women roepen 31 oktober uit tot Europese Unequal Pay Day. In tegenstelling tot Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon, is Unequal Pay Day de symbolische dag voor ongelijk loon. Vanaf die dag werken Europese vrouwen gratis en voor niets.

zij-kant is de initiatiefnemer van de Equal Pay Day in België. Op die dag voor gelijk loon voert de organisatie al bijna vijftien jaar samen met ABVV, en de laatste jaren ook met de Europese PES Women, campagne tegen de loonkloof tussen vrouwen en mannen. Equal Pay Day is immers de dag tot wanneer vrouwen moeten werken in het nieuwe jaar om hun loonachterstand van het voorbije jaar dicht te rijden. Momenteel bedraagt de loonkloof in België 20% en was het dus Equal Pay Day op 14 maart: vrouwen moesten 20% langer doorwerken in 2018 om te verdienen wat mannen in 2017 reeds verdiend hadden.

Dag voor ongelijk loon

In Europa wordt Equal Pay Day echter vaak in het najaar georganiseerd, en leggen vrouwen symbolisch het werk neer op de dag vanaf wanneer ze zogezegd gratis werken. De loonkloof v/m zorgt er immers voor dat hun jaarsalaris lager ligt dan dat van mannen, waardoor ze volgens het principe van de gelijke verloning vroeger zouden mogen stoppen met werken. Volgens zij-kant en PES Women is deze dag echter eerder Unequal Pay Day: de dag voor ongelijk loon.

Aangezien vrouwen in Europa 16% minder verdienen dan mannen, valt Unequal Pay Day dit jaar op 31 oktober: de laatste 16% van het jaar worden de mannenlonen immers doorbetaald, terwijl vrouwen vanaf die dag tot het einde van het jaar eigenlijk onbetaalde arbeid leveren.

Out of office

Wie niets verdient, gaat in staking! Met een symbolisch afwezigheidsbericht laten zij-kant en PES Women op 31 oktober aan iedereen weten dat ze niet meer op kantoor zijn tot het einde van het jaar. Dringende vragen mogen doorgestuurd worden naar de mannelijke collega’s, die wel nog worden doorbetaald.

Dossier

Lees het volledige Unequal Pay Day-dossier met de nieuwste cijfers over de loonkloof hier.

Contact

Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant, 0477/65 54 63, vera.claes@zij-kant.be
#UEPD #equalpay #EPD2018

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.