Unequal Pay Day: 31 oktober 2017

Knipselzij-kant en PES Women roepen morgen uit tot Europese Unequal Pay Day. In tegenstelling tot Equal Pay Day, de dag voor gelijk loon, is Unequal Pay Day de symbolische dag voor ongelijk loon. Vanaf die dag werken Europese vrouwen gratis en voor niets.

zij-kant is de initiatiefnemer van de Equal Pay Day in België. Op die dag voor gelijk loon voert de organisatie al meer dan tien jaar samen met ABVV, en de laatste jaren ook met de Europese PES Women, campagne tegen de loonkloof tussen vrouwen en mannen. Equal Pay Day is immers de dag tot wanneer vrouwen moeten werken in het nieuwe jaar om hun loonachterstand van het voorbije jaar dicht te rijden. Momenteel bedraagt de loonkloof in België 20% en was het dus Equal Pay Day op 14 maart: vrouwen moesten 20% langer doorwerken in 2017 om te verdienen wat mannen in 2016 reeds verdiend hadden.

Dag voor ongelijk loon

In Europa wordt Equal Pay Day echter vaak in het najaar georganiseerd, en leggen vrouwen symbolisch het werk neer op de dag vanaf wanneer ze zogezegd gratis werken. De loonkloof v/m zorgt er immers voor dat hun jaarsalaris lager ligt dan dat van mannen, waardoor ze volgens het principe van de gelijke verloning vroeger zouden mogen stoppen met werken. Volgens zij-kant en PES Women is deze dag echter eerder Unequal Pay Day: de dag voor ongelijk loon.

Onbetaalde arbeid

Aangezien vrouwen in Europa 16% minder verdienen dan mannen, valt Unequal Pay Day dit jaar op 31 oktober: de laatste 16% van het jaar worden de mannenlonen immers doorbetaald, terwijl vrouwen vanaf die dag tot het einde van het jaar eigenlijk onbetaalde arbeid leveren.

logo vierkantDossier

Lees het volledige Unequal Pay Day-dossier met de nieuwste cijfers over de loonkloof hier.

Contact

Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant, 0477/65 54 63, vera.claes@zij-kant.be
#UEPD #equalpay #EPD2017

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.