U stemde vrouw! Nu ook v/m evenwicht in de regering.

parlement3Onze oproep voor een vrouwelijker Parlement is duidelijk aangekomen bij de kiezer. Op 13 juni werden immers 76 vrouwen verkozen voor een totaal van 190 zitjes, of een record van 40% rechtstreeks verkozen vrouwen. Dat is alweer een flinke stap vooruit ten opzichte van de federale verkiezingen van 2007, waarbij ongeveer een derde van de uitverkorenen vrouw was. Daar is de quotawet natuurlijk niet vreemd aan. Die vervrouwelijking moet nu ook doorgetrokken worden naar de nieuwe regering, vindt zij-kant.
In de Kamer van Volksvertegenwoordigers werd 39% van de beschikbare zetels door de kiezer toevertrouwd aan een vrouw. Dat is een mooi resultaat vergeleken met de federale verkiezingen van 2003 en 2007, waarbij respectievelijk 35% en 37% vrouw was. Vooral de Nederlandstalige partijen – met N-VA, sp.a en Open VLD op kop – geven het goede voorbeeld met een aandeel van 42% vrouwelijke verkozenen. Aan Franstalige kant bedraagt dat aandeel 36%, met dank aan Ecolo en cdH.

In de Senaat zal de vrouwelijke toets nog duidelijker aanwezig zijn. Daar overschrijden we de magische grens van 40%, met in totaal 43% vrouwen onder de rechtstreeks verkozen senatoren. Een nieuwe impuls voor de vrouwen in de Senaat, na een mooie 38% in 2003 en een lichte terugval tot 30% in 2007. Ook hier zijn het de Nederlandstalige partijen die met 44% het hoogste aandeel vrouwelijke verkozenen hebben. Groen! kiest voor zijn enige zetel voor een vrouw, maar ook N-VA en CD&V dragen een duidelijk steentje bij. De Franstaligen doen het met 40% vrouwelijke verkozenen zeker niet slecht, vooral dankzij cdH en Ecolo.


De verkiezingen van 13 juni waren dus een duidelijk signaal van u als kiezer voor meer vrouwen in het Belgische federale Parlement. zij-kant pleit nu ook voor een duidelijk evenwicht in de nieuwe regering. We houden de verdere evolutie in de samenstelling van het Parlement nauwlettend in de gaten. Sommige verkozenen kunnen er immers voor opteren niet zelf te zetelen, maar hun plekje af te staan aan een opvolger. Ook de samenstelling van de regering zal nog voor verschuivingen zorgen. En dan willen wij natuurlijk niet dat deze spelerswissel de aanwezigheid van vrouwen in de Kamer of in de Senaat in het gedrang brengt. Want daar koos u immers voor!

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.