Mamzel@BXL

Slenteren over de Grote Markt of door de Nieuwstraat, joggen langs het kanaal of het Warandepark doorkruisen. Zalig. Tot het donker wordt. Wie dan niet in gespierd gezelschap verkeert, neemt al liever de fiets. Of de taxi. Of blijft thuis.

Vrouwen hebben dan ook een avondklok. Dat blijkt uit een onderzoek van Amazone, de MIVB en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Maar ook overdag krijgen vrouwen te maken met handtastelijkheden in drukke metro’s of met diefstallen. Volgens de studie behoren vrouwen tot die groepen die zich het vaakst onveilig en onzeker voelen in de openbare ruimte, en dat weegt op hun verplaatsingen. Dat besloot ook Marie Gilow bij een onderzoek. Nochtans zijn vrouwen minder het slachtoffer worden van zwaar fysiek geweld dan mannen in de stad.

Niet alleen het onveiligheidsgevoel speelt vrouwen soms parten. De openbare ruimte is ook niet altijd zo toegankelijk voor wie vaak met buggy’s en boodschappentassen zeult  – ja, dit zijn nog steeds voornamelijk vrouwen. Metro’s en trams laten bovendien wel eens op zich wachten in de daluren. Lastig voor wie deeltijds werkt – ook hoofdzakelijk vrouwen.

Hoe kunnen stedelijke planning en mobiliteit inspelen op de noden van vrouwen? En moeten zij  – als grootste gebruikers van het openbaar vervoer – niet meer betrokken worden in het beleid?

Wandeling

Tijd om dit van naderbij te onderzoeken. Op 7 november neemt Irene Zeilinger van Garance ons mee op een wandeling doorheen de stad, en geeft ze uitleg over de ‘pijnpunten’ voor vrouwen. We starten aan de autovrije zone voor de Beurs en eindigen in metrostation Madou, tijdelijk omgedoopt tot ‘Madouce’ door kunstenares Nora Theys.

Debat

Nadien volgt een debat in het Amazonehuis met o.a. moderatrice Evelien Chiau (freelance schrijfster), Irene Zeilinger (Garance), Inge Van der Stighelen en Virginie Tumelaire (Amazone), Elvira Buijink (European Women’s Lobby) en onderzoekster Marie Gilow.

Een initiatief van Jij maakt Morgen, 100% Brussels, Curieus Brussel en zij-kant Brussel, met de steun van Amazone.

Praktisch

Wanneer? Zaterdag 7 november 2015

Uur?

Afspraak om 13.30 uur aan de Beurs (Beursplein, 1000 Brussel)

-13.30 uur – 15.30 uur: wandeling van de Beurs tot Amazone, met tussenstop in metrostation Madou

– 15.30 uur – 16.00 uur: koffiemoment bij vzw Amazone (Middaglijnstraat 10, 1210 Brussel)

-16.00 uur – 17.30 uur: debat

 

Prijs? 5 euro per persoon

Reserveren via julie.vangarsse@zij-kant.be
Aan de wandeling kunnen maximum 25 personen deelnemen.