Transmensen slachtoffer van discriminatie en geweld

Bruce Jenner, nu Caitlyn Jenner, op de cover van Vanity Fair (06/2015)

Een onomkeerbare sterilisatie is in ons land nog steeds een voorwaarde als transgenders juridisch van geslacht willen veranderen. De wet betreffende de ‘transseksualiteit’ is dus in strijd met de mensenrechten en moet dringend herzien worden. Dat zegt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen in een persbericht vandaag, op Transgender Remembrance Day.

Volgens het Instituut zijn transgenders in het bijzonder het slachtoffer van geweld en discriminatie omwille van hun geslachtsaanpassing, genderidentiteit of genderexpressie. “Het aantal meldingen van transgenders maakte in 2014 bijna 10% van alle meldingen bij het Instituut uit. Deze vragen en klachten komen van transgenders, personen die zich (nog) niet als transgender outen, de omgeving van transgenders en transgenderverenigingen.”

13% van deze meldingen waren arbeidsgerelateerd. Daarnaast kreeg het Instituut in 2014 meerdere meldingen van transgenders over problemen met verzekeringsmaatschappijen, vooral dan met betrekking tot hospitalisatieverzekeringen, verzekeringen gewaarborgd inkomen…

Sterilisatie en stoornis

Het Instituut vraagt een aanpassing van de wet van 10 mei 2007 betreffende de ‘transseksualiteit’. Doordat de wet medische ingrepen, inclusief een onomkeerbare sterilisatie, als voorwaarde stelt voor de aanpassing van de juridische geslachtsregistratie, schendt ze de fysieke integriteit van de persoon en diens recht om erkend te worden in de eigen genderidentiteit.

Verder beveelt het Instituut de regering aan om een nieuw interfederaal actieplan tegen discriminatie en geweld van transgenders wegens hun geslachtsaanpassing, genderidentiteit of genderexpressie uit te werken.

Ook onderschrijft het de vraag van LGBT- en mensenrechtenbewegingen om de term ‘genderidentiteitsstoornis’ te verwijderen uit de DMI, de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, zoals dat twee decennia geleden voor homoseksualiteit gebeurde.

Flagrante schending

zij-kant treedt het Instituut bij in zijn vraag naar gelijkberechtiging van transmensen. Naar aanleiding van het Belgian Pride Festival in mei dit jaar  hekelden we reeds de verplichte sterilisatie en hormonenbehandeling bij een officiële geslachtsverandering. Dit is een flagrante schending van de mensenrechten, zo oordeelde ook Amnesty International in 2014. Het parlement beloofde toon reeds zich te buigen over een aanpassing van de transgenderwet uit 2007.

zij-kant wijst ook op de noodzaak van een derde geslachtscategorie. Op 22 april erkende de Raad van Europa in zijn transgender-resolutie dit derde geslacht ‘X’. Daarmee volgt de Raad een evolutie die zich al inzette in Nepal, Bangladesh, Pakistan en Nieuw-Zeeland waar mensen reeds kunnen kiezen voor een derde optie bij administratieve aangelegenheden. Ook in Australië kan je neutraal zijn, en in Duitsland mogen pasgeborenen zonder duidelijke geslachtskenmerken als X geregistreerd worden. In België werd de vraag om een derde geslachtscategorie reeds gesteld aan de regering door senatoren Bert Anciaux (2011) en Jean-Jacques De Gucht (2013). Zij kregen nul op het rekest.

 

Cijfers van het Instituut over het aantal transgenderpersonen die in België van geslacht zijn veranderd:

  • In de periode van januari 1993 tot en met 30 juni 2015 hebben in België 794 personen de officiële registratie van hun geslacht laten veranderen. Twee derde van de transgenderpersonen liet het geslacht aanpassen van man naar vrouw, één derde van vrouw naar man.
  • Sinds de wet in 2007 in voege trad en de officiële erkenning van een geslachtsaanpassing via een administratieve procedure verloopt, zijn er jaarlijks gemiddeld 33 mannen en 16 vrouwen die hun geslacht officieel laten aanpassen.
  • Officiële geslachtsaanpassingen gebeuren op alle leeftijden. 62% van de geslachtsaanpassingen van vrouw naar man gebeuren tussen de leeftijd van 25 en 44 jaar. Transmannen zijn gemiddeld 32 jaar wanneer ze hun geslachtsaanpassing officieel laten registreren. Voor de geslachtsaanpassingen van man naar vrouw situeert de piek zich tussen de leeftijd van 45 en 54 jaar. De gemiddelde leeftijd bij transvrouwen is 49 jaar.
  • In de leeftijdscategorie jonger dan 25 jaar was er de laatste twee jaar een grote stijging van het aantal transgenderpersonen die de overgang maakten van vrouw naar man, namelijk van 36 personen in juni 2013, naar 50 in juni 2014 en naar 60 personen in juni 2015 (sinds 2013 een stijging van 67% tegenover een gemiddelde stijging van 9% in de andere leeftijdscategorieën). In deze jongste categorie oversteeg het aantal vrouwen die de overgang maakten naar man het aantal mannen die de overgang maakten naar vrouw. Dit is de enige leeftijdscategorie waar dit het geval is.

Meer info: https://igvm-iefh.belgium.be

 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.