Antwerps actieplan tegen partnergeweld

De coronacrisis doet het aantal meldingen over intrafamiliaal geweld sterk stijgen. In Antwerpen worden nu trajectbegeleiders ingeschakeld. 

Vorige week raakte al bekend dat de Vlaamse hulplijn de laatste weken tot 70 procent meer oproepen over huiselijk geweld krijgt. De Antwerpse lokale politie ontving sinds de uitbraak van de coronacrisis in ons land een kwart meer meldingen over intrafamiliaal geweld. Het gaat concreet om meldingen van kindermishandeling, partnergeweld of oudermishandeling.

Het stadsbestuur grijpt nu in en gaat inzetten om met gezinnen in een crisissituatie aan de slag te gaan zodat de rust er kan terugkeren en aan herstel kan worden gewerkt.

Enerzijds wordt het zogenaamde Protocol van Moed heropgestart, waarbij het Vertrouwenscentrum voor Kindermishandeling Antwerpen (VKA), het Antwerpse parket en het Family Justice Center Veilig Thuis (FJC) intensief samenwerken rond verontrustende situaties. Nieuw is dat de clausule van beroepsgeheim wordt doorbroken zodat deze instanties transparanter kunnen werken.

Daarnaast komt er de mogelijkheid om trajectbegeleiders in te zetten in extreme situaties zoals een uithuiszetting, waarbij de dader tijdelijk uit de gezinscontext wordt verwijderd. Een trajectbegeleider kan in dergelijke omstandigheden zowel met dader als slachtoffer(s) het gesprek aangaan.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.