Topvrouwen breken lans voor meer vrouwen in raden van bestuur

"In today’s world, it is no longer acceptable to block women from achieving their potential. Think about it: women control 70 percent of global consumer spending."

De afgelopen week verzamelde de top van het economische en politieke leven zich in het Zwitserse Davos voor het World Economic Forum. Dit was een ware hoogmis voor het zakenleven: nieuwe ideeën werden uitgewisseld en contracten onderhandeld. Een hoogmis waaraan vooral mannen deelnemen. Slechts 17% van de delegatieleden bestond uit vrouwen, ondanks het opgelegde quotum dat voor elke vier mannen er minstens één vrouw in een delegatie moest zitten. Sommige grote bedrijven omzeilden dit quotum simpelweg door net vier mannen te sturen. Zij maakten op die manier het onevenwicht tussen vrouwen en mannen in de top van het bedrijfsleven, de politiek en de economische studies pijnlijk duidelijk.

Toch ging de nodige aandacht naar gender en de rol van de vrouw in de economie. De weinige aanwezige topvrouwen lieten van zich horen. IMF-topvrouw Christine Lagarde pleitte tijdens haar speech afgelopen woensdag nadrukkelijk voor een meer inclusieve groei van de wereldeconomie en het wegwerken van obstakels voor vrouwen. Ze maakte daarbij duidelijk dat het niet alleen een morele plicht is, maar dat de volledige participatie van vrouwen in arbeid, economie en politiek ook economische voordelen oplevert. Zo blijkt uit studies dat wanneer vrouwen een gelijke werkgelegenheidsgraad als mannen kennen, het BBP van hun land sterk stijgt. Lagarde gelooft dat vrouwen niet alleen de diversiteit binnen bedrijven verhogen door de stem van vrouwen te vertegenwoordigen, maar ook doordat ze opener staan voor de meningen van anderen.

Een andere voorvechtster van een grotere rol voor vrouwen in het economische bestuur, Europees Commissaris Viviane Reding, maakte enkele dagen later bekend dat de raden van bestuur van grote Europese bedrijven nu voor 15,8% uit vrouwen bestaan. Dit is een stijging van 2,1% ten opzichte van vorige jaar en meteen de grootste stijging ooit. We blijven echter nog ver van de 30% tegen 2015 die zij vooropstelt. Volgens Reding zet haar voorstel om grote Europese bedrijven te verplichten minstens 40% vrouwen in hun raden van bestuur op te nemen, die bedrijven er eindelijk toe aan hun bestuur te vervrouwelijken. Voordien had de Europese Commissaris het bedrijfsleven vrijblijvend gevraagd een inspanning te leveren, zonder resultaat.

Het aantal vrouwen in de Belgische raden van bestuur kende met 2% een stijging die vergelijkbaar was met de Europese tendens. Toch zitten we met 13% vrouwen aardig onder het Europese gemiddelde van 16%. Ter vergelijking: koploper Finland telt 29 procent vrouwelijke bestuursleden in zijn bedrijven. Onder de uitvoerende bestuurders in België is 10% een vrouw. Hier zitten we wel op het Europese gemiddelde.

zij-kant steunt de inspanningen van Viviane Reding en progressieve Europese parlementsleden om meer vrouwen in het economische bestuur van Europa te krijgen. Het potentieel is er onder de vrouwen, zoals het initiatief “Women on board” onlangs duidelijk maakte. Zal de toekomst ook hier een doorbraak voor vrouwen brengen? Het feit dat in Davos de categorieën “young global leaders” (jonger dan 40 jaar) en “global shapers” (jonger dan 30 jaar) een 50/50 verhouding tussen vrouwen en mannen benaderen, stemt ons enigszins hoopvol.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.