Themavoormiddag Gender en Studiekeuze

gender_en_studiekeuzeIs kiezen verliezen? zij-kant nodigt je op woensdag 8 oktober 2008 uit voor een themavoormiddag over meisjes, jongens en roldoorbrekende studiekeuze. Praktische workshops, facts en figures en een panelgesprek belichten het belang van gender bij studiekeuze. Deze themavoormiddag richt zich tot een breed publiek van leerkrachten, directies, pedagogische begeleiders, lectoren en studenten, middenveldorganisaties en andere geïnteresseerden.
Download het programma en schrijf je in via
info@zij-kant.be  of 02 552 02 65.

Een bewuste studiekeuze maken is belangrijk. Niet alleen voor de verdere studieloopbaan maar ook voor de latere kansen op de arbeidsmarkt. Verschillende factoren hebben invloed op de studiekeuze van kinderen en jongeren: ouders, vriendenkring, media, leerkrachten, de tendensen op de arbeidsmarkt enz. We zien bovendien vandaag nog heel wat verschil in studiekeuze tussen meisjes en jongens, ze kiezen anders en nog steeds erg stereotiep. Een verschil dat zich ook in het hoger onderwijs en later op de arbeidsmarkt laat voelen, in de loonverschillen tussen vrouwen en mannen.

Deze studiedag focust op het belang van een bewuste én roldoorbrekende studiekeuze. We gaan dieper in op de vraag waarom meisjes en jongens nog steeds anders kiezen, zetten de cijfers en trends op een rijtje en reiken in de verschillende workshops tools en hulpmiddelen aan om scholieren in het secundair onderwijs een bewuste en roldoorbrekende studiekeuze te laten maken. Centraal in alle tussenkomsten staat de praktijk op de werkvloer, hoe kan je in de dagelijkse praktijk zelf aan de slag met de opgedane kennis, inzichten en materialen.

Programma

9u00 Onthaal

9u30 Welkomstwoord 'Buiten de lijntjes kiezen, of hoe niet vanzelfsprekende studiekeuzes vaak vanzelfsprekend blijken' door Inga Verhaert, gedeputeerde Onderwijs en Gelijke Kansen Provincie Antwerpen.

9u40 Actuele feiten, cijfers en trends over studiekeuze, studieloopbaan en beroepskeuze door Nico Steegmans, coördinator Steunpunt Gelijkekansenbeleid Antwerpen.

10u00 Mechanismen van studiekeuze bij jongeren en presentatie van het ‘keuzebegeleidingsmodel’ door Prof. Dr. Raoul Van Esbroeck, vakgroep Onderwijskunde Vrije Universiteit Brussel.

10u20 Keuze uit de workshops

OriënTo: jongeren op zoek naar hun talenten tijdens de lessen Technologische Opvoeding in het secundair onderwijs.
Werken met een didactisch pakket over genderbewuste (-neutrale) beroeps –  en studieoriëntatie.
Begeleiding door Peter Hantson, projectmedewerker OriënTo, lector technologische opvoeding lerarenopleiding Arteveldehogeschool Gent.
 
Gen-BaSec: Gendercoaching op school: balanceren tussen verschillen.
Mensen, dus ook jongens en meisjes, verschillen van elkaar. Spelen die verschillen ook bij de studiekeuze en wat kan een leerkracht hierin betekenen?
Begeleiding door Katrien De Vlaemynck, Projectverantwoordelijke Gen-BaSec
Dienst Beroepsopleiding, Departement Onderwijs en Vorming, Onderwijs Vlaanderen.
 
Invest in your future: Focus op allochtone meisjes.
Allochtone jongeren informeren en sensibiliseren omtrent verder studeren  en voorstelling van het praktijkvoorbeeld ‘Gezinsmanagement’ aan SISO Marco Polo, een ‘Proeftuinproject’ van de Vlaamse Overheid  om vroegtijdige ongekwalificeerde uitval te voorkomen.
Begeleiding door Nadia Babazia, stafmedewerker Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen en Hedwige Lefeber, Coördinator SISO Marco Polo.

11u Koffiepauze

11u20 Panelgesprek ‘Uitdagingen en tools voor scholen om te streven naar een bewuste en roldoorbrekende studiekeuze bij meisjes en jongens’
met Nadia Babazia , Katrien De Vlaemynck, Peter Hantson en Hedwige Lefeber

12u10 Slotwoord door Koen Pelleriaux, Kabinetchef van Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke.

Een initiatief van zij-kant met steun van de Stad Antwerpen en medewerking van het Steunpunt Gelijke Kansenbeleid, Vrije Universiteit Brussel, Arteveldehogeschool Gent, Onderwijs Vlaanderen, Steunpunt Allochtone Meisjes en Vrouwen en SISO Marco Polo.

Praktisch:

Woensdag 8 oktober 2008
9u00 tot 12u30
Open Onderwijshuis – Lange Gasthuisstraat 29, 2000  Antwerpen
Deelname gratis. Inschrijven via info@zij-kant.be  of tel 02 552 02 65 m.v.v. keuze workshop

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.