Thematafel ‘Als de liefde toeslaat’ Antwerpen groot succes!

thematafel_antwerpen_kleinOp vrijdag 18 april organiseerden zij-kant, de progressieve vrouwenbeweging, de socialistische vrouwenvereniging VIVA-SVV en gastvrouw Inga Verhaert, gedeputeerde voor gelijke kansen, samen met de provincie Antwerpen een zeer geslaagde themadag over de nieuwe ontwikkelingen op lokaal vlak en goede praktijken uit Nederland in de aanpak van gezinsgeweld.

Een hondertal professionals namen deel aan onze thematafel. Ze konden er kennis maken met de allernieuwste methodieken in de aanpak van gezinsgeweld. Twee gastsprekers uit Nederland, Renske Donselaar en Anthony Polychronakis gaven hun kennis en ervaring met casemanagement mee aan het Antwerpse publiek.


In de provincie Antwerpen lopen al geruime tijd structurele samenwerkingsverbanden tussen politie, justitie en welzijn om de aanpak van gezinsgeweld te stroomlijnen. De provincie Antwerpen is als het ware pionier op het vlak van de strijd tegen gezinsgeweld. Maar er is ook nood aan nieuwe methodieken en vormen van aanpak. Voor deze thematafel nodigden wij daarom twee internationale sprekers uit die hun ervaring, hun ‘good practices’ en hun kennis over de nieuwste ontwikkelingen in de aanpak van gezinsgeweld kwamen voorstellen. Ze gaven ons een inkijk in de vernieuwende methodiek van ‘casemanagement’. Een methode die hier nog in de kinderschoenen staat maar in Nederland al verschillende vormen kent.

Zo gaf Anthony Polychronakis van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst Rotterdam-Rijnmond meer uitleg bij de aanpak in de regio Rotterdam. Daar wordt vanuit de gemeente regie gevoerd op de justitiële-, de gezondheids- en de hulpverleningsketen. Het casemanagement richt er zich op de bespreking op dossierniveau van het gezinssysteem (pleger, slachtoffer en kinderen). Hierbij zitten verschillende partners rond de tafel om gelijktijdig hulpverlening te bieden aan het hele gezin vanuit verschillende disciplines, zoals de plegerhulpverlening, de politie, het maatschappelijk werk, de geestelijke gezondheidszorg, de vrouwenopvang en de jeugdhulpverlening.
Een zeer interessante en ook vernieuwende insteek voor mensen die professioneel in aanraking komen met gezinsgeweld en ruim aanwezig waren op de thematafel. Meer dan 100 aanwezigen afkomstig uit Antwerpse lokale besturen, OCMW’s, politie, justitie, Centra voor Algemeen Welzijnswerk en andere hulpverleningsinstanties woonden de themadag bij.

Ook experts van het lokale Antwerpse terrein voerden tijdens de thematafel het woord en brachten de meest recente ontwikkelingen naar voren inzake opvang en aanpak van gezinsgeweld in Antwerpen. In primeur kregen we ook de meest recente cijfers met betrekking tot gezinsgeweld in de politiezone Antwerpen. In 2006 werden bij benadering 4000 feiten van intrafamiliaal geweld geregistreerd. En van alle meldingen van opzettelijke slagen en verwondingen heeft 34% te maken met intrafamiliaal geweld.

Op het einde van de themadag werd het memorandum van zij-kant en VIVA-SVV rond gezinsgeweld voorgesteld door gedeputeerde Inga Verhaert. De bedoeling van dit memorandum is om op lokaal niveau gezinsgeweld op de agenda te plaatsen (o.a. via een gemeentelijk actieplan) en verder te bestrijden met de meest adequate middelen en methodieken.
Inga Verhaert ondertekende dit memorandum en wees op de prioriteiten voor Antwerpen in de aanpak van gezinsgeweld: algemene sensibilisering van de bevolking,  de opname van de problematiek van intrafamiliaal geweld in het lokaal sociaal beleidsplan, zorgen voor de bundeling van dossiers op gezinsniveau, registratie van intrafamiliaal geweld bij alle diensten aansporen en verbeteren, intrafamiliaal geweld uitdrukkelijk op de agenda plaatsen van de politieraad en opnemen als prioriteit in het zonaal veiligheidsplan, speciale aandacht besteden aan kinderen die getuige/medeslachtoffer zijn van gezinsgeweld en het ondersteunen van het aanbod naar plegers.

zij-kant en VIVA-SVV zijn verheugd over de recente uitspraken van burgemeester Patrick Janssens naar aanleiding van de ondertekening van het kinderkunstencharter. Daar kondigde hij aan dat de aanpak van intrafamiliaal geweld een absolute prioriteit wordt voor Antwerpen en ook zo zal worden benoemd in het zonaal veiligheidsplan voor de periode 2009-2012. Een hoopvol perspectief om op korte termijn de strijd tegen intrafamiliaal geweld op te voeren.

Info:
Inga Verhaert, gedeputeerde gelijke kansen, 03/240.52.50
Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant, 0477/65.54.63
Ans Hoydonckx, stafmedewerker VIVA-SVV, 0496/32. 44. 46


Deze themadag kaderde in de preventiecampagne
www.horenzienenpraten.be van zij-kant en VIVA-SVV, waarin mensen aangemoedigd worden om te luisteren, te kijken en te praten over mogelijk geweld dat ze ondervinden, thuis of in hun omgeving. Volgens zij-kant en VIVA-SVV speelt het lokale en provinciale beleid een cruciale rol in het voorkomen van geweld en het opvangen van slachtoffers en daders.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.