Tentoonstelling Nicole van Goethem, de enige Belgische Oscarwinnaar

Slechts één Belg heeft ooit een Oscar gewonnen, Nicole Van Goethem. Helaas weten weinigen wie deze kunstenares is en daar willen zij-kant, M HKA, de erfgenamen van Nicole, ere-rector UA Josse Van Steenberge en RoSa verandering in brengen met een tentoonstelling in het Antwerpse M HKA en een herdenkingsboekje, twintig jaar na het overlijden van Nicole. 

Nicole van Goethem (1941-2000), tekenkunstenaar, cartoonist en animator, is de enige Belg die ooit een Oscar won, in 1986, voor haar kortfilm Een Griekse tragedie. In die film toont Van Goethem met zachte humor begrip voor de menselijke zwakheden: drie kariatiden ondersteunen al eeuwenlang een tempel en doen al het mogelijke om het gebouw stabiel te houden, maar de verder afbrokkelende tempel maakt hun werk steeds zinlozer.

Naast Een Griekse tragedie won Nicole van Goethem tal van andere prijzen. In 1986 verscheen Vol van gratie, die meteen werd genomineerd voor de Gouden Palm voor beste kortfilm op het Filmfestival van Cannes. Haar laatste animatiefilm, L.A.T., werd twee jaar na haar overlijden afgewerkt door haar partner Rudi Renson.

image0image1Voor de Socialistische Vrouwen, de voorloper van zij-kant, illustreerde Nicole de brochure ‘Schoonheidsmiddelen, een blik achter de façade’ (foto). Ook werkte ze mee aan diverse publicaties van voormalig SV-voorzitster Leona Detiège. Jarenlang tekende ze ook de affiches voor de nationale Vrouwendagen.

Met thema’s zoals feminisme, activisme, sociale zekerheid, pensioenen en kinderrechten is Van Goethems maatschappijkritisch en humoristisch werk nog bijzonder hedendaags en actueel. Maar twintig jaar na haar overlijden blijft haar artistieke praktijk onbekend bij het grote publiek. Daar hopen de organisatoren vanaf dit najaar verandering in te brengen.

Allereerst is er een tentoonstelling in het M HKA (24 september 2020 – 10 januari 2021). Die toont een selectie uit de schenking van erfgename Sonia Renson. Het is haar wens  om een duurzame bestemming te vinden voor het archief dat ze via haar broer Rudi Renson, de partner van Van Goethem, erfde. De schenking omvat een driehonderdtal ingekaderde tekeningen, ontwerpen, originele tekeningen op cellofaan, personalia, publicaties, knipsels, visueel beeldmateriaal (films en video’s) en cartoons. Het Oscarbeeldje dat Nicole van Goethem in 1986 won, bevindt zich bij de producent en is in bruikleen gevraagd voor de tentoonstelling.

Tegelijk met de tentoonstelling wordt een herdenkingsboekje uitgegeven, met een overzicht van haar werk, een biografie en enkele essays.

In samenwerking met De Cinema wordt ook een programma van haar kortfilms en interviews uitgewerkt.

Meer info over de tentoonstelling vind je hier.

Belangstelling voor een geleid groepsbezoek (maximum 8 mensen)? Mail info@zij-kant.be

www.facebook.com/vriendenvannicolevangoethem

Nicole van Goethem – Tekeningen, animatie en een Oscar is een samenwerking tussen het M HKA, zij-kant, Josse Van Steenberge (ere-rector UAntwerpen) en RoSa (Kenniscentrum voor gender en feminisme).

logo P&VMet dank aan P&V voor de sponsoring.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

3 reacties

    • Beste Jokke, van de pensioengids zijn helaas geen exemplaren meer beschikbaar. Wat de brochure ‘Schoonheidsmiddelen’ betreft checken we zodra het kan of hiervan nog exemplaren in voorraad zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.