Taboe over mannen als slachtoffer van huiselijk geweld blijft groot

Een fragment uit het filmpje van Kaatje Lucas.

Een fragment uit het filmpje van Kaatje Lucas.

Mannen die slachtoffer zijn van partnergeweld worden zelden serieus genomen. Dat toonde het recente filmpje van studente Kaatje Lucas nog eens aan: een man wordt op straat geslagen en vernederd, maar niemand reageert. In Leuven werd het project Mannenklap opgericht. Dit aanspreekpunt voor mannelijke slachtoffers, getuigen en plegers van partnergeweld is uniek in zijn soort.

Kaatje Lucas wilde voor haar afstudeerproject het taboe blootleggen rond mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld. Met succes: haar sociaal experiment met een ruziemakend koppel haalde vorige week het nieuws. In een filmpje zien we eerst hoe een meisje door haar vriend wordt geduwd en uitgejouwd in het centrum van Gent. De omstaanders stromen toe om de jongen op zijn plaats te zetten, hij krijgt bijna zelf een pak rammel. Maar wanneer de rollen omgedraaid worden en het meisje haar vriend slaat en vernedert, reageert niemand. Integendeel, sommige voorbijgangers kunnen een lach amper onderdrukken. Een man die geslagen wordt, blijft in de hoofden van veel mensen het toch een beetje een ‘sukkel’, die ‘onder de sloef ligt’.

Taboe

Het Nieuwsblad en De Morgen vroegen zij-kant om een reactie. Onze nationaal secretaris Vera Claes stelde dat het goed is om de problematiek onder de aandacht te brengen. “Het sociaal experiment legt nu op een visuele manier de vinger op de wonde.” Wel gaf ze aan dat de voorbijgangers niet te veel met de vinger moeten gewezen worden. “Als je erover nadenkt, zal je eigen reactie waarschijnlijk niet veel anders zijn”. En dat heeft natuurlijk veel te maken met het taboe rond het thema. “Vroeger werd partnergeweld gezien als iets tussen een koppel. Een privéaangelegenheid waar je je als buitenstaander niet mee bemoeit. Door de vele sensibiliseringscampagnes is dat gelukkig anders nu. Het verheugt me dat de vrouw zo snel geholpen wordt door omstanders. Wat geweld tegen mannen betreft, dat blijft er een groot taboe bestaan. Mensen denken nog te vaak dat hij ‘zijn mannetje maar moet staan’ en doen er zelfs lacherig over. Nochtans is geweld tegen mannen een groot probleem dat in de hulpverlening gelukkig wel ernstig wordt genomen.”

Mannenklap

mannenklapDat taboe ervaren ze ook bij Mannenklap. Kaatje Lucas ging voor haar afstudeerproject eveneens aankloppen bij dit Leuvense project. Mannenklap is een initiatief van de afdeling diversiteit en gelijke kansen van de stad Leuven en biedt mannelijke slachtoffers, getuigen en plegers van huiselijk geweld gratis en anoniem een luisterend oor. Met geweld worden alle handelingen bedoeld die mensen schade berokkenen of hun vrijheid beperken: het gaat dus niet alleen over slaan, maar ook over bedreigingen en vernederingen, seksueel geweld, diefstal of chantage. De vertrouwenspersonen zijn altijd telefonisch bereikbaar voor een gesprek en totale discretie wordt steeds gegarandeerd.

Bekendmaking

Mannenklap werd een jaar geleden onder impuls van schepen van Gelijke Kansen Denise Vandevoort opgericht, en is nu operationeel. Het project draait volledig op vrijwilligers, professioneel begeleid door gelijkekansenconsulente Kristel Wildiers.

Volgens Kristel Wildiers werden er tot dusver nog geen oproepen geregistreerd. Bij Mannenklap zijn ze ervan overtuigd dat dit met het grote taboe rond het thema te maken heeft. “Ons doel is dan ook eerst en vooral om geweld tegen mannen in de openbaarheid te brengen. Vergelijk het met huiselijk geweld tegen vrouwen: reeds vanaf de jaren ’70 werken we aan het bespreekbaar maken van deze problematiek, en nog steeds bestaat er grote schroom bij vrouwen om hierover te getuigen. Bovendien is voor mannen bellen en praten over het probleem nog een grotere stap. Onze vrijwilligers weten uit jarenlange ervaring dat mannen vinden dat het not done is om je vrouw aan te geven omdat ze je psychisch of fysisch geweld aandoet.”

Meer info:

Bel Mannenklap: 0490 66 83 04 of 0496 56 56 45
www.mannenklap.be

Mannenklap is regelmatig op zoek naar vrijwilligers: fondsenwervers, PR- en communicatiemensen, promotiemedewerkers, vertrouwenspersonen… Help je mee? Contacteer dan Mannenklap: 016/27.26.37 – mannenklap@leuven.be

Vluchthuis SAM

Sinds een jaar kunnen mannen ook terecht in het SAM Huis, het eerste vluchthuis voor mannen in ons land. Het Huis maakt deel uit van het CAW Boom Mechelen Lier en richt zich op mannen die slachtoffer zijn van geweld binnen hun relatie of hun familie.

Meer info: 

www.cawboommechelenlier.be 

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.