VRT zkt straffe madammen

tvDe openbare omroep gaat op zoek naar ‘straffe madammen’ om politieke of economische duiding te geven. zij-kant juicht het initiatief toe en roept vrouwen op om te reageren. De Straffe Madammen Club zendt op 3 maart vijftien vrouwelijke deskundigen naar de Reyerslaan.

Er zijn te weinig vrouwelijke experts op het scherm. Daarom organiseren de VRT en de Straffe Madammen Club van Elke Jeurissen op 3 maart een sollicitatie voor vrouwelijke deskundigen. Alle vrouwen moeten zich eerst bij Elke Jeurissen kandidaat stellen. De Straffe Madammen Club kiest vervolgens vijftien experts, die op 3 maart kennis kunnen maken met de VRT-redactie en een screentest zullen doen.

De uitverkorenen zullen regelmatig te zien zijn in Het Journaal, Terzake en Reyers Laat om duiding te geven. Ook op de radio zal je ze kunnen horen.

En waarom niet Petra?

zij-kant juicht dit initiatief toe. In het Nieuwsblad van 14 januari vertelt nationaal secretaris Vera Claes: “Een politicoloog nodig? Al te vaak wordt zonder na te denken naar Carl Devos en Dave Sinardet gebeld, terwijl evengoed een vrouw kan worden gecontacteerd. Ik haal spontaan Petra Meier van de Universiteit Antwerpen voor de geest. Nog zo’n mogelijke kandidate: dermatologe Vera Rogiers. Dan moet je niet naar Jeff Hoeyberghs bellen.”

Vrouwen, kom uit jullie tent!

Vera Claes zegt ook dat vrouwen terughoudender zijn dan mannen en zichzelf duidelijker naar voren moeten schuiven als expert. “Het is goed dat ze uit hun tent gelokt worden met deze oproep.” zij-kant roept vrouwen dus op om op 3 maart naar de VRT te trekken.

Streefcijfers

Reeds in 2012 riep zij-kant de VRT op om talentenbanken uit te breiden met vrouwelijke experts. Dit deed de progressieve vrouwenbeweging naar aanleiding van het Actieplan Diversiteit 2012-2013 van de VRT, waarbij de zender beloofde sterker in te zetten op diversiteit binnen zijn televisienetten.

De VRT benadrukt dat de streefcijfers van het beheerscontract met de Vlaamse regering ondertussen wel gehaald worden. Van alle personen die op het scherm zichtbaar zijn, moet minstens 33 procent een vrouw zijn. In 2013 bedroeg het aantal vrouwen op Eén en Canvas 36,6 procent. Toch worden de ‘harde’ thema’s nog altijd door mannen gebracht.

Vrouwelijke experts kunnen voor 20 februari hun kandidatuur sturen naar elke.jeurissen@glassroots.com

 

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.