Stop gezinsgeweld!geweldOok in 2010 voert zij-kant in samenwerking met VIVA-SVV actie om vrouwen en mannen te sensibiliseren over gezinsgeweld. De focus van de campagne ligt dit jaar op kinderen die in hun gezin getuige zijn van geweld. Want ook zij lijden, en ze dragen de gevolgen daarvan voor de rest van hun leven met zich mee. Daarom creëren zij-kant en VIVA-SVV de  antigeweldheld. Hij zal er in het najaar opuit trekken om gezinnen te leren op een constructieve manier ruzie te maken. 

Dat er nog steeds nood is aan sensibilisatie acties, blijkt uit een recent onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. In totaal werden 2.000 respondenten tussen 18 en 75 jaar bevraagd over hun ervaringen met gendergerelateerd geweld.


Een op de acht personen is het afgelopen jaar minstens één keer het slachtoffer geworden van partnergeweld. Psychologisch of verbaal geweld kwam voor bij 11% en ongeveer 1% werd fysiek mishandeld. Vrouwen kregen het het hardst te verduren: 15% van de vrouwen was al slachtoffer van partnergeweld, tegenover 11% van de mannen.

Vrouwen werden ook vaker geconfronteerd met ernstige vormen van geweld. Zo verklaart 16% van de vrouwelijke slachtoffers fysiek te hebben geleden onder het geweld, terwijl dat bij slechts 1% van de mannelijke slachtoffers het geval was. Ook de psychologische gevolgen kunnen zwaar zijn, gaande van schaamte en een verminderd zelfvertrouwen tot agressiviteit, angstaanvallen en depressie.

Tegen geweld moet altijd opgetreden worden, maar dat gebeurt in de praktijk maar zelden. Ongeveer de helft van de slachtoffers van partnergeweld – vrouwen vaker dan mannen – neemt iemand in vertrouwen. Dat kan een vriend (81%), een familielid (59%) of een collega (22%) zijn, maar ook een arts (21%) of een psycholoog (21%). Bijna 1 op de 10 slachtoffers schakelt een advocaat in en 8% gaat naar de politie. Toch doet uiteindelijk slechts 3% van de slachtoffers aangifte bij de politie.

Op die manier blijven de daders natuurlijk onbestraft en kan het geweld het hele gezin verder in zijn greep houden. Want niet alleen de partner van de geweldpleger lijdt, ook de kinderen worden slachtoffer. Onderzoek wees immers uit dat kinderen die getuige zijn van gezinsgeweld fysieke klachten, emotionele schade en gedragsproblemen vertonen die vergelijkbaar zijn met die van kinderen die zelf slachtoffer van mishandeling zijn geweest.

Zeker iets om over na te denken dus! Binnenkort met de hulp van de antigeweldheld van zij-kant en VIVA-SVV.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.