Sterrengroep Les Amazones d’Afrique zingt tegen geweld op vrouwen

Rokia Koné - copyright: Valérie Malot

Rokia Koné – copyright: Valérie Malot

Op 18 november komen de Amazones d’Afrique naar Flagey. Deze allereerste vrouwelijke all-star groep van Mali heeft een missie: de stilte doorbreken in het geweld tegen vrouwen. Naast zingen voor gendergelijkheid schenken de zangeressen een deel van hun opbrengst aan het Congolese Panzi-ziekenhuis  van de wereldberoemde dokter – l’homme qui répare les femmes – Denis Mukwege. zij-kant geeft twee duotickets weg voor het optreden van de Amazones!

De Afrikaanse Amazones kozen de naam van hun collectief niet zomaar. In de achttiende eeuw bestond er in het koninkrijk Dahomey een regiment van vrouwelijke strijdsters met een semi-heilige status. De elitestrijdsters waren de dochters van bevrijde slavinnen en werden alom gerespecteerd voor hun grote moed. Dahomey is nu Benin en de slavernij is gelukkig al lang afgeschaft. Maar vrouwenrechten worden nog steeds voortdurend met de voeten getreden.

Zingen tegen de stilte

Mamani Keita - copyright Valérie Malot

Mamani Keita – copyright Valérie Malot

De Malinese supersterren besloten om hun amazonekrachten te bundelen en te strijden voor gendergelijkheid via hun taal, de muziek. Kandia Kouyaté, Mamani Keita, Rokia Koné, Mariam Koné, en Aminata Danté vormen samen met special guests Nneka, Angélique Kidjo en Mariam Doumbia (de helft van het Malinese koppel Amadou & Mariam) een kleurrijke mix van generaties en stijlen.

Op de grooves van reggae, funk, blues, R&B en traditionele ritmes doorbreken de zangeressen het stilzwijgen in het geweld tegen vrouwen en verzetten ze zich tegen het status-quo van de situatie. Hun eerste single heet niet voor niets I Play The Kora, een Malinees instrument dat lange tijd enkel door mannen mocht worden bespeeld. Volgens het toonaangevende muziekblad Rolling Stone is het album République Amazone een van de vijftig beste albums van 2017.

The Panzi Fundation

De vrouwen houden het overigens niet enkel bij muziek. De volledige opbrengst van I Play The Kora gaat naar The Panzi Fundation van gynaecoloog Denis Mukwege. Het Panzi-ziekenhuis geeft 400.000 mensen in de door oorlog geteisterde oostelijke provincies van Congo toegang tot medische zorgen. Dokter Mukwege, bekend van de film L’homme qui répare les femmes, stichtte het ziekenhuis om de hoge moedersterfte in de regio tegen te gaan en slachtoffers van het brutale en wijdverspreide seksueel geweld op te vangen.

Win tickets!

Op 18 november komen deze diva’s het Brusselse Flageygebouw omtoveren tot een Amazonerepubliek. zij-kant geeft twee duotickets weg. Houd onze komende nieuwsbrief in de gaten en neem deel aan de Fe-mail wedstrijd!

Bekijk de clip van I Play The Kora hier:

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.