Stel je vragen over meisjes van 50 en meer

Hebben zestigers nog seks? Wat denken oma’s over hun lijf? Hoe blijf je gezond? Waarom leven vrouwen langer dan mannen? Wacht met het pensioen ook het zwarte gat? Al je vragen over ouder worden als vrouw kan je stellen tijdens de digitale voorstelling van het boek Meisjes van 50 & meer, op 24 november.

Ter gelegenheid van de verschijning van Meisjes van 50 & meer, organiseren zij-kant en uitgeverij ASP een première met een live chat met de auteur. Op het YouTube-kanaal van zij-kant geeft gerontoloog Christel Geerts tekst en uitleg bij de wondere wereld van de wifty’s en granny’s. Het publiek kan op voorhand vragen doorsturen. Of het nu gaat over seks op latere leeftijd, de waarheid achter de menopauze, eenzaamheid bij oudere vrouwen of de zorgen van de mantelzorger: de auteur gaat geen enkel taboe uit de weg. #DTV dus.

Meisjes van 50 & meer

In het boek geven gerontoloog Christel Geerts en collega-wetenschappers een openhartige inkijk in de wereld, hoofden, lichamen en gevoelens van vrouwen van 50-plus. Zo zijn ze met een lager inkomen en minder pensioenrechten kwetsbaarder dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Ze leven langer, maar zijn daarom niet gezonder. Ze combineren de zorg voor kleinkinderen en voor hulpbehoevende ouders, terwijl de jongsten onder hen zelf nog aan het werk zijn.

Ook de wifty’s en granny’s krijgen een forum. In drie familieportretten komen drie generaties vijftigplussers aan het woord: de kleindochters, geboren tussen de Summer of Love en de vredesprotesten; hun moeders die hebben moeten vechten voor een opleiding en een plaatsje op de arbeidsmarkt en hun grootmoeders, eeuwelingen gehard door een wereldoorlog en barre levensomstandigheden.

De verhalen in de familieportretten illustreren het wetenschappelijke kader en tonen dat het om een sterk geslacht gaat. Want ondanks het feit dat de vrouwelijke vijftigplussers minder kansen kregen dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, hebben ze een hecht sociaal netwerk en geven ze blijk van bijzonder veel veerkracht. Al bij al voelen ze zich beter in hun vel dan toen ze jonger waren.

zij-kant formuleerde de beleidsaanbevelingen. Zo geven investeringen in de kinder- en ouderenzorg extra ademruimte aan de sandwichgeneratie. Ook via een versterking van de mantelzorg, een dertigurenweek, een hoger pensioen en de correcte toepassing van de loonkloofwet moeten vrouwen niet de prijs betalen voor een leven lang zorgen. Daarnaast vragen onze wifty’s en granny’s meer digitale coaching, sensibilisatie rond oudermis(be)handeling, geneeskundige zorg op maat en vooral: meer meisjes aan de macht!

Meisjes van 50 & meer
Over wifty’s en granny’s
Christel Geerts e.a.
Productcode (EAN): 9789461170231
Verschijningsdatum: 24/11/2020
Uitgeverij: ASP – Academic And Scientific Publishers
Verkoopprijs: 18,95 euro + 4,30 euro verzendkosten

Bestellen via info@zij-kant.be

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.