american-3748708_1280

Start-ups blijven mannenbastion

Start-ups blijven een mannenbastion: ruim driekwart van de nog bestaande start-ups van Start it @ KBC heeft geen vrouwelijke founders. Nochtans is er véél vrouwelijk potentieel, zo bewijzen onze info- en netwerkavonden voor ondernemende vrouwen.

Onderzoek van De Tijd wijst uit dat ondernemen nog vooral een mannenzaak is, en dat geldt zeker in de technologiesector. 77% van de nog bestaande start-ups van Start it @ KBC, de grootste startershub van het land, heeft geen vrouwelijke ‘founders’ (= stichtende leden). Die volledig mannelijke teams halen ook het meeste geld op. Bij 100 van de 116 Belgische kapitaalrondes bestond het team founders alleen uit mannen.

Volgens Wendy Geeraert van start-up Co-libry slagen vrouwelijke start-upteams er moeilijker in om kapitaal op te halen omdat de meeste durfkapitalisten mannen zijn. En die broodheren investeren liefst in teams die op hen lijken, waardoor de mannelijke dominantie zichzelf in stand houdt. Ze verwijst ook naar de gendersegregatie in het onderwijs, en het lage aantal meisjes in technologische richtingen.

Veel heeft ook te maken met het mannelijke overwicht in de raden van bestuur: driekwart van alle functies in raden van bestuur gaat nog altijd naar mannen. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek van recruitmentbureau Egon Zehnder dat 1.610 bedrijven met een minimale waarde van 7 miljard euro onderzocht.

Rolmodellen gezocht

Er zijn dus dringend vrouwelijke rolmodellen nodig. Dat beseft ook Start it @KBC, dat sinds 2016 met een genderneutrale jury werkt. Met succes: 23 van de 65 start-ups uit de laatst geselecteerde lichting hebben minstens één vrouwelijke founder aan boord.

Ook zij-kant wil vrouwen motiveren en stimuleren om voluit voor het ondernemerschap te gaan. Op onze jaarlijkse info- en netwerkavonden geven experts inspirerende tips en tricks, en dat extra duwtje in de rug dat vrouwen kan overtuigen om de sprong te wagen. Want dat er voldoende vrouwelijk potentieel is, dat staat vast.

Bron: De Tijd

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Eén reactie