Stap dichter bij vrije naamkeuze

De saga rond de naamgeving van kinderen binnen een gehuwd koppel bereikte afgelopen week een nieuw hoogtepunt (of moeten we eerder dieptepunt zeggen?). Nadat de Kamercommissie Justitie op 25 februari een akkoord bereikte over een volledig vrije naamkeuze, leek de stemming in de plenaire zitting van 20 maart nog slechts een formaliteit te zijn.

Dit was buiten de afwijzende houding van enkele regeringspartijen gerekend. Tijdens het kernkabinet van 14 maart werd daarom beslist terug te keren naar het oorspronkelijke wetsontwerp, waarbij ouders de vrije naamkeuze krijgen, op voorwaarde dat ze het daarover eens zijn. Raken ze het niet eens over de achternaam van hun kind, dan krijgt dit automatisch de familienaam van de vader.

Na een tumultueuze zitting van de Kamercommissie Justitie werd dit wetsontwerp gisteren ook ter goedkeuring voorgelegd aan de voltallige Kamer. Dit leidde dat hevige debatten waarbij vooral de houding van CD&V gehekeld werd. De partij verzette zich tegen het voorliggende wetsontwerp met het argument dat het de discriminatie tussen vrouwen en mannen onvoldoende wegwerkt. Zij pleitten dit keer voor een dubbele achternaam waarbij de naam van de vader steeds eerst komt, met de mogelijkheid om bij consensus enkel de naam van de vader door te geven. Koppels zouden er dan niet voor kunnen kiezen enkel de naam van de moeder door te geven.

sp.a, Groen en Open VLD pleitten voor het voorstel dat ook zij-kant steeds verdedigd heeft, nl. de volledig vrije naamkeuze. Alleen zo genieten moeders dezelfde rechten als vaders. Het nieuwe wetsontwerp ging volgens hen niet ver genoeg, maar betekende toch een belangrijke stap in de goede richting.

Uiteindelijk werd het wetsontwerp over de vrije naamkeuze voor het kind, samen met het amendement dat het kind de naam van de vader krijgt als ouders het onderling niet eens zijn, met 71 stemmen tegen 50 goedgekeurd. 8 parlementsleden onthielden zich. PS, sp.a, MR, Open Vld en Ecolo-Groen stemden voor. N-VA, Vlaams Belang, CD&V en FDF steunden het wetsontwerp niet. CDH onthield zich.

Het ontwerp kan nu nog door de Senaat besproken worden. We staan dus een stap dichter bij de vrije naamkeuze voor onze kinderen, maar moeten nog even geduld uitoefenen.

Geplaatst in Nieuws en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.