sp.a vrouwelijkste partij tijdens verkiezingen

De kieslijsten voor de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen beginnen vaste vorm te krijgen. De afgelopen weken pakten de meeste grote partijen uit met hun lijsttrekkers. Iets wat zij-kant met de nodige aandacht opvolgt. Tijdens de afgelopen gemeente- en provincieraadsverkiezingen bleek immers dat niet minder dan 80% van de lijsttrekkers een man was. Vrouwen kwamen dus letterlijk op de tweede plaats.

De krant Het Laatste Nieuws was al even geïnteresseerd in de lijstvorming als wij. Zij maakte een kleine analyse van het profiel van de lijsttrekkers. Zij hield daarbij enkel rekening met de lijsten van de zes grootste partijen. De Brusselse lijsten werden niet onderzocht omdat alle kandidaten daar per definitie onverkiesbaar geworden zijn sinds de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De resultaten voor sp.a en N-VA zijn trouwens onder voorbehoud. Beide partijen maakten officieel nog geen lijsttrekkers bekend.

Wat blijkt uit de analyse van Het Laatste Nieuws? 30% van de lijsten (of 20 op 72) wordt getrokken door een vrouw. Het gaat vooral om vrouwen die nu al een ministerfunctie uitoefenen, zoals Ingrid Lieten, Maggie De Block of Joke Schauvliege, of vaste waarden als Liesbeth Homans of Anke Vandermeersch. Bij de federale verkiezingen van 2010 ging het maar om 24,5% vrouwelijke lijsttrekkers. De Vlaamse en Europese lijsten werden in 2009 nog door 23,4% vrouwen geleid. De vervrouwelijking van de politiek zet zich dus langzaam door. Niettemin blijft de gemiddelde lijsttrekker een man van in de vijftig die al een tijdje actief is in de politiek.

We zien ook een groot verschil tussen de partijen. sp.a is met zes vrouwelijke en zes mannelijke lijsttrekkers de meest vrouwelijke partij. In Antwerpen is het zelfs behoorlijk puzzelen om al het vrouwelijk talent een goede plaats te geven. Bij N-VA lijkt alleen Liesbeth Homans sterk genoeg om een eerste plaats op te eisen.

Opvallend is dat alle partijen rekenen op hun meest bekende en ervaren figuren. Niemand pakt voorlopig uit met een wit konijn. zij-kant vindt het belangrijk dat partijen politica’s de kans geven ervaring op te doen. Zo kunnen we over vijf jaar met een 50/50-verhouding naar de verkiezingen trekken.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.