sp.a heeft eerste vrouwelijke partijvoorzitter

caroline_gennez_21-10-2007Voor het eerst in de geschiedenis van de socialistische partij neemt een vrouw het roer over als partijvoorzitter.
Caroline Gennez werd met 66 % van de stemmen van de partijleden verkozen.17.212 partijleden verkozen Caroline Gennez tot hun nieuwe voorzitter. Op een druk bijgewoond congres op zondag 21 oktober haalde zij het met 66,4% van de stemmen van haar tegenkandidaat Erik Debruyn. 26.090 sp.a-ers brachten de afgelopen weken een geldige stem uit.
zij-kant heeft vanaf het begin altijd uitdrukkelijk de kaart getrokken van Caroline als voorzitter. zij-kant voorzitster Anne van Lancker was dan ook duidelijk in haar tussenkomst op het congres: "Na 124 jaar van mannelijke voorzitters hebben we eindelijk voor de eerste keer het vooruitzicht op een vrouw aan het roer van de sp.a. Caroline heeft als voorzitter van de jongerenbeweging Animo, als fractieleider en als schepen in Mechelen bewezen wat ze waard is. Haar intentieverklaring heeft onze zij-kant beleidsgroep overtuigd van haar kwaliteiten."
zij-kant kreeg trouwens heel wat reacties op haar uitgesproken stemadvies. Anne Van Lancker: "Het leek er wel op alsof zij-kant zich moest verontschuldigen voor haar oproep om voor Caroline te stemmen. Niets is minder waar. Integendeel, één van de missies van een vrouwenbeweging is precies om meer evenwicht in de politiek te krijgen en dus meer vrouwen op alle niveaus van de besluitvorming te introduceren. We moeten consequent zijn en ook in onze eigen beweging opkomen voor meer vrouwen aan de top."
Nu de stemmen geteld zijn en de teerling is geworpen, is het tijd om de rangen te sluiten. Van Lancker: "Laten we deze voorzittersverkiezingen als een opportuniteit aangrijpen. We moeten een ferm intern en constructief debat voeren, onze basis au serieux nemen en met een sterk programma, schouder aan schouder, een stevige vuist maken tegen het aankomende rechtse beleid. Dat is de echte uitdaging voor de toekomst.
Anne Van Lancker eindigde haar tussenkomst met een uitspraak van Hortensia Allende: "Het belangrijkste in de oppositie is de eenheid."

Klik hier om de maidenspeech van voorzitter Caroline Gennez te lezen.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.