sp.a gaat voor genderpariteit in alle uitvoerende organen

sp.a rondde vorige week zaterdag haar programma af voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen op 26 mei. Tijdens hun congres ‘Go Left’ werden hun laatste voorstellen geconcretiseerd, met opvallend daarin ook het voorstel omtrent de vertegenwoordiging van vrouwen in uitvoerende politieke organen.

Optrekken van quota

sp.a ijvert voor absolute genderpariteit in alle uitvoerende organen (ministerraden, schepencolleges en deputaties). In afwachting daarvan wil de partij de quota optrekken tot 40 procent minimale vertegenwoordiging van beide geslachten. Momenteel bepaalt de wet dat uitvoerende organen uit beide geslachten moeten bestaan. In de praktijk bestaan deze vaak uit heel wat minder vrouwen dan mannen. Als het aan sp.a ligt, komt hier dus snel verandering in.

Een zeer goede zaak, vindt zij-kant. Uitvoerende organen vertegenwoordigen de bevolking. Het is dus niet meer dan normaal dat ze een afspiegeling vormen van de samenleving. En die bestaat – verrassing – voor de helft uit vrouwen.

Het oorspronkelijke voorstel van sp.a was om de quota op te trekken naar 30 procent – in afwachting van volledige pariteit. Inga Verhaert, voorzitster van zij-kant, ijverde op het congres om deze quota nog scherper te zetten en op te trekken naar 40 procent. Met succes. Het amendement werd met overgrote meerderheid goedgekeurd. ‘Wij vrouwen willen waar we recht op hebben: de helft van de macht. Niet meer, niet minder.’ aldus Inga Verhaert.

Bestaande regelgeving

Kieslijsten tellen evenveel vrouwen als mannen en de geslachten dienen elkaar netjes af te wisselen op de eerste twee plaatsen. Deze pariteit is immers wettelijk verplicht. Desondanks wordt dit niet weerspiegeld in de samenstelling van de politieke uitvoerende organen. De federale regering bestaat bijvoorbeeld uit amper 23 procent vrouwen. De Vlaamse regering doet het iets beter met 33 procent vrouwelijke ministers maar is dus ook nog veraf van de gewenste 50/50 verdeling.

Het is dus hoog tijd dat mannen plaats maken voor hun vrouwelijke collega’s. Politieke partijen hebben hierin een belangrijke verantwoordelijkheid.

#StemVrouw

zij-kant hoopt dat andere politieke partijen het goede voorbeeld van sp.a zullen volgen en ook overtuigd geraken van de noodzaak aan een absolute genderpariteit in uitvoerende besturen. Aan de kiezer om bij de volgende verkiezingen alvast een duidelijk signaal te geven. Stem op 26 mei vrouw en zorg er zo mee voor dat de toekomstige parlementen alvast voor de helft uit vrouwen bestaan.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.