“Is ’t oké?” Dat is niet altijd even duidelijk als de hormonen een hoge vlucht nemen. Maar ben je niet zeker, dan check je het gewoon even. Het zou de eerste les seksuele opvoeding moeten zijn op school. Voor we zover zijn is het de insteek van de nieuwste sensibiliseringscampagne van Sensoa, zij-kant en vzw Zijn. Met social media-filmpjes met influencers, een digitale FlirterTwister en zelftest, Eva Mouton-cartoons en acties naar hoger en secundair onderwijs zetten ze iedereen aan om bij twijfel de check te doen. Dat kan seksueel grensoverschrijdend gedrag helpen voorkomen. Make Belgium Great Again besteedt op 3/11 aandacht aan seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk.

Check of er toestemming is in de grijze zone

Een flirterig berichtje, een vluchtige hand, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen nacht: soms is ’t oké, soms ook niet. De grijze zone, waarin het onduidelijk is of een seksueel getinte opmerking of handeling door de beugel kan, blijkt heel groot te zijn. Vaak is het niet duidelijk waar de grenzen liggen. Nochtans is het glashelder: alles mag, tenminste als de andere partij daar toestemming voor geeft. Dat kan expliciet of impliciet, maar vaak ontbreekt deze toestemming.

De campagne sensibiliseert en verhoogt de bespreekbaarheid van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Via diverse campagne-uitingen doen we iedereen reflecteren over eigen gedrag en het belang van toestemming. We willen dat mensen zich meer handelingsbekwaam voelen wanneer ze zich binnen een grijze zone bevinden, door hen mee te geven hoe ze kunnen handelen.

  • Doe de check bij jezelf. Krijg je signalen dat er toestemming is en zal die persoon het kunnen aangeven als hij of zij het niet fijn vindt?
  • Doe de check bij de ander. Het is nu eenmaal geen exacte wetenschap; soms weet je niet of de ander met je gedrag gediend is. Check het dan even.
  • Doe de check als omstaander. Het kan een groot verschil maken als je als omstaander even de check doet. Dat kan aan de hand van de slagzin “Is ‘t oké?”

Een campagne die nodig is

Dat er seksueel grensoverschrijdend gedrag bestaat en dat dit een probleem is, blijkt al langer uit cijfers.
13,8% van de vrouwen maakte reeds seksueel grensoverschrijdend gedrag mee na 18 jaar, tegenover 2,4% van de mannen (Sexpert-studie, 2013).

Bij minderjarigen is de situatie nog erger. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 1 op de 5 meisjes en 1 op de 10 jongens seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaakte vóór 18 jaar .

Waaruit bestaat de campagne?

  • postkaarten overzichtEva Mouton ontwierp het Is ’t oké-logo alsook de cartoons op de postkaarten, met op de achterkant een kleine Is ’t oké-check die doorverwijst naar een zelftest (zie later). Deze postkaarten verspreidt Sensoa samen met nieuw educatief materiaal naar middelbare scholen terwijl zij-kant en vzw Zijn actievoeren op hogescholen en universiteiten met de kaartjes en de FlirterTwister (zie later).
  • Op social media zijn er korte filmpjes te zien waarin duo’s van influencers reflecteren over twijfelachtige situaties aan de hand van de FlirterTwister. Zangeres en actrice Tinne Oltmans doet dat samen met radiopresentator Tom De Cock (MNM), Flo Windey (Flowjob van Studio Brussel) gaat aan de slag met fotografe en model Raia-Maria Laura. WJNH-woordvoerster en activiste Jitske Van de Veire gaat in discussie met haar collega-woordvoerdsters Senne Misplon en Naomi Vanhauermeiren, stand-up comedian Thomas Smith reageert samen met acteur Ivan Pecnik (bekend van onder meer Tegen de Sterren op).
  • Die FlirterTwister kan ook digitaal gespeeld worden via Allesoverseks.be van Sensoa. Door te draaien aan drie spinners krijg je een combinatie van een persoon, een gedrag en een context. Bv: Je lief kust je bij de bakker, of: je baas vraagt naar je relatiestatus. De FlirterTwister maakt  de grijze zone concreet en toont aan dat je gedrag eerst moet aftoetsen bij de ander. Zo’n check is bovendien niet moeilijk en verpest de sfeer niet, integendeel: het loont! Op de site vind je daarnaast meer info over seksueel grensoverschrijdend gedrag, criteria om gedrag te beoordelen, tips over hoe je de check kan doen, maar ook positieve voorbeelden. De filmpjes met de influencers zijn daar integraal te bekijken.
  • Op de campagnewebsite horenzienenpraten.be vind je naast meer info over de campagne ook een zelftest om je eigen seksueel gedrag te checken. Stellingen als ‘Als ik iemand wil versieren en die persoon reageert niet, dan dring ik verder aan’ doen mensen nadenken over hun eigen gedrag en mythes worden ontkracht door een korte uitleg.
  • Make Belgium Great Again brengt een reportage over seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk op zondagavond 3 november, en gebruikt daarbij ook de slagzin van de campagne. Het programma zal de campagne ook promotioneel ondersteunen.

Actiedagen

De acties met de FlirterTwister vinden telkens van 12 uur tot 14 uur plaats op volgende locaties:

  • Erasmushogeschool (Zespenningenstraat 70, 1000 Brussel – inkomhal): 4/11
  • Thomas More Antwerpen (Sint-Andriesstraat 2, 2000 Antwerpen): 7/11
  • VUB (Pleinlaan 2, 1050 Brussel – Esplanade, ter hoogte van resto): 14/11
  • UGent (Sint-Pietersnieuwstraat 33, 9000 Gent – UFO): 18/11
  • PXL Hasselt (Campus Vildersstraat 5, 3500 Hasselt): 25/11
  • KU Leuven (Oude Markt 13, 3000 Leuven – Campus Sociale Wetenschappen aan de doorgang naar Alma 2): 29/11

Volg de campagne op www.instagram.com/zij_kantwww.facebook.com/Sensoawww.facebook.com/zijkantvzwwww.facebook.com/stoppartnergeweldwww.twitter.com/Sensoa_behttps://twitter.com/zij_kant en www.horenzienenpraten.be www.allesoverseks.be

 

1 reactie op “Sensibiliseringscampagne “Is ’t oké? Niet zeker? Check het!” wil seksueel grensoverschrijdend gedrag helpen voorkomen
  • Hallo
    Ik ben leerkracht ncz en ben geïnteresseerd in de campagne. Is het mogelijk om materiaal te sturen naar mijn school?
    Atlas Atheneum
    Callaertswalledreef 8
    8470 Gistel
    mvg
    Frouke Smolders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.