Sensibiliseringscampagne ‘Is ‘t oké?’: deel 2

Dit najaar zetten zij-kant en vzw Zijn de succesvolle ‘Is ‘t oké?’-campagne verder. Sensibiliseren rond seksueel grensoverschrijdend gedrag blijkt immers nog steeds broodnodig. We trekken met onze FlirterTwisters langs universiteiten en hogescholen, om met jongeren in gesprek te gaan over de soms dunne grens tussen flirten en lastigvallen. 

 

Een flirterig berichtje, een vluchtige hand, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen nacht: soms is ’t oké, soms ook niet. De grijze zone, waarin het onduidelijk is of een seksueel getinte opmerking of handeling door de beugel kan, blijkt heel groot te zijn. Vaak is het niet duidelijk waar de grenzen liggen. Nochtans is het glashelder: alles mag, tenminste als de andere partij daar toestemming voor geeft. Dat kan expliciet of impliciet, maar vaak ontbreekt deze toestemming.

Vorig jaar werd de aftrap gegeven van de ‘Is ‘t oké?’-campagne met social media-filmpjes waarin influencers de FlirterTwister spelen, een digitale FlirterTwister en zelftest, Eva Mouton-cartoons en acties naar hoger en secundair onderwijs. De campagne sensibiliseert en verhoogt de bespreekbaarheid van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Via diverse campagne-uitingen doen we iedereen reflecteren over eigen gedrag en het belang van toestemming. We willen dat mensen zich meer handelingsbekwaam voelen wanneer ze zich binnen een grijze zone bevinden, door hen mee te geven hoe ze kunnen handelen.

  • Doe de check bij jezelf. Krijg je signalen dat er toestemming is en zal die persoon het kunnen aangeven als hij of zij het niet fijn vindt?
  • Doe de check bij de ander. Het is nu eenmaal geen exacte wetenschap; soms weet je niet of de ander met je gedrag gediend is. Check het dan even.
  • Doe de check als omstaander. Het kan een groot verschil maken als je als omstaander even de check doet. Dat kan aan de hand van de slagzin “Is ‘t oké?”

Een campagne die nodig is

Dat er seksueel grensoverschrijdend gedrag bestaat en dat dit een probleem is, blijkt al langer uit cijfers.
13,8% van de vrouwen maakte reeds seksueel grensoverschrijdend gedrag mee na 18 jaar, tegenover 2,4% van de mannen (Sexpert-studie, 2013).

Bij minderjarigen is de situatie nog erger. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 1 op de 5 meisjes en 1 op de 10 jongens seksueel grensoverschrijdend gedrag meemaakte vóór 18 jaar .

FlirterTwisters

postkaarten overzichtDit jaar trekken zij-kant en vzw Zijn opnieuw naar hogescholen en universiteiten om jongeren te doen praten en nadenken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Dat doen we met de FlirterTwisters: door te draaien aan drie spinners krijg je een combinatie van een persoon, een gedrag en een context. Bv: Je docent vraagt of je iets wil gaan drinken, of: iemand van je jaar staart je lang aan op een feestje. De FlirterTwister maakt  de grijze zone concreet en toont aan dat je gedrag eerst moet aftoetsen bij de ander. Zo’n check is bovendien niet moeilijk en verpest de sfeer niet, integendeel: het loont!

Op de campagnewebsite horenzienenpraten.be vind je naast meer info over de campagne ook een zelftest om je eigen seksueel gedrag te checken. Stellingen als ‘Als ik iemand wil versieren en die persoon reageert niet, dan dring ik verder aan’ doen mensen nadenken over hun eigen gedrag en mythes worden ontkracht door een korte uitleg.

Actiedagen

De acties met de FlirterTwister vinden telkens van 12 uur tot 14 uur plaats op volgende locaties:

  • PXL Hasselt (Vildersstraat 5, 3500 Hasselt): 2/10
  • Luca School of Arts campus Gent (Alexianenplein 1, 9000 Gent): 8/10
  • HOWEST campus Brugge Centrum (Sint-Jorisstraat 71, Brugge) en campus Brugge Station (Rijselstraat 1, Brugge): 14/10
  • Odisee Hogeschool campus Brussel (Stormstraat 2, Brussel): 23/10
  • UHasselt campus Diepenbeek (Agoralaan gebouw D, 3590 Diepenbeek): 12/11
  • Luca School of Arts campus Brussel (Paleizenstraat 70, 1030 Brussel): 10/12

Volg de campagne op www.instagram.com/zij_kantwww.facebook.com/zijkantvzwtwitter.com/zij_kantwww.facebook.com/stoppartnergeweld en www.horenzienenpraten.be

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.