Seksismewet gaat niet in tegen vrijheid van meningsuiting

r1_vand_femmes_de_la_rue_2015-01-06_pmHet Grondwettelijk Hof oordeelde vandaag over het beroep tot nietigverklaring van de seksismewet. Volgens de eisers lieten de duidelijkheid en toepasbaarheid ervan te wensen over en ging de wet ook in tegen de vrije meningsuiting. zij-kant is verheugd dat het Hof deze redenering niet volgde. 

De wet van 22 mei 2014 ter bestrijding van seksisme in de openbare ruimte kreeg reeds heel wat kritiek te verduren, o.a. omdat deze ‘seksismewet’ zou ingaan tegen de vrijheid van meningsuiting. Er werd beroep tot nietigverklaring aangetekend. Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen verdedigde de wet voor het Grondwettelijk Hof, en stuurde vandaag een persbericht uit met het goede nieuws dat alle principiële bezwaren tegen de wet door het Hof werden verworpen.

Krachtig wapen

“België blijft het eerste land dat over een krachtig wapen tegen seksisme beschikt”, verklaart Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “De strijd tegen seksisme moet een prioriteit blijven. Seksisme is nog steeds alomtegenwoordig in onze maatschappij en vormt een voedingsbodem voor discriminaties en geweld op grond van geslacht. Het leidt dus tot allerlei vormen van ongelijkheid tussen vrouwen en mannen die onze samenleving ernstige schade toebrengen.”

Gelijkheid van vrouwen en mannen

“De door de wetgever nagestreefde doelstelling bestaat er overigens niet alleen in de rechten van de slachtoffers van seksistische gebaren of handelingen te beschermen, maar ook de gelijkheid van vrouwen en mannen te waarborgen, hetgeen een fundamentele waarde van de samenleving is, waarvan de verwezenlijking ten goede komt aan alle leden ervan en niet alleen aan de mogelijke slachtoffers van seksisme”, motiveert het Grondwettelijk Hof zijn arrest.

“De bevestiging van het strafbare karakter van een gedrag, omdat het door de wetgever onbestaanbaar wordt geacht met de fundamentele waarden van de democratie, kan ook een educatief en preventief effect hebben”, stelt het Hof verder.

Vrijheid van meningsuiting

Tot slot brengt het Grondwettelijk Hof in herinnering dat de vrijheid van meningsuiting fundamenteel blijft en dat de seksismewet bedoeld is om de persoonlijke waardigheid te beschermen en niet om grappen, reclame, pamfletten of meningen te verbieden, ook niet als die over de rollen van vrouwen en mannen gaan.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.