Seksisme is passé, E3 Harelbeke

foto: Het Nieuwsblad

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen veroordeelt de seksistische campagne voor de wielerkoers E3 Harelbeke. Op de affiche staan de blote billen van een hostess en een grijpgrage wielrennerhand. “Flauwe onderbroekenlol”, zei ook al Vera Claes.

De discussie barstte los op 23 februari, toen duidelijk werd hoe de organisatoren van E3 Harelbeke de volgende editie van hun wielerwedstrijd wilden aankondigen. Naast de boodschap “Wie ‘knijpt’ ze in Harelbeke?”, toont de affiche het opwaaiende rokje van een bloemenmeisje en de grijpgrage hand van een wielrenner. Een onsmakelijke knipoog naar het incident met de Slovaakse wielrenner Peter Sagan, die twee jaar geleden tijdens de podiumceremonie van de Ronde van Vlaanderen bloemenmeisje Maja Leye in de billen kneep. Iets gelijkaardigs deed hij voordien ook tijdens de E3.

Onderbroekenlol

“Flauwe onderbroekenlol”, zei de nationaal secretaris van zij-kant Vera Claes op 24 februari in Het Nieuwsblad over deze campagne. Ze kreeg bijval van vrouwenorganisatie Femma. “Er moet een wielerwedstrijd worden gepromoot, geen lingerieshow”, reageerde adjunct-directeur Riet Ory, die de campagne ‘seksistisch en vernederend’ noemt.

Klachten stromen binnen

Ondertussen hebben de organisatoren van E3 Harelbeke reeds zeven klachten aan hun been, aldus Het Nieuwsblad op 25 februari. Ook de Internationale Wielerunie (UCI) diende klacht in en vroeg de organisatie om haar logo van de affiche te verwijderen.

Inbreuk antidiscriminatiewet

Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen gaat een stap verder en stelt de organisatoren van de wielerkoers in gebreke omwille van hun seksistische campagne, die een inbreuk betekent op de antidiscriminatiewet van 10 mei 2007. Het Instituut brengt via een persbericht in herinnering dat de antidiscriminatiewet “ongewenst gedrag dat met het geslacht verband houdt, en tot doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast en een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende omgeving wordt gecreëerd” verbiedt.

Bijgevolg eist het Instituut de onmiddellijke stopzetting van de campagne en van de verdere verspreiding van de affiche. “Het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen veroordeelt elk gebruik van seksistische stereotypen, in alle domeinen, ook in reclame. Deze campagne beeldt vrouwen af als lustobject en zet aan tot seksuele intimidatie. Het Instituut is dus onmiddellijk tussengekomen”, verklaart adjunct-directrice Liesbet Stevens. “Geconfronteerd met beledigende en vernederende seksistische stereotypen, dringt een mentaliteitswijziging zich op. Daarom zal het Instituut binnenkort ook met de hoofdsponsors van dit evenement contact opnemen.”

Mentaliteitswijziging

Een positieve noot bij deze heisa is de duidelijke maatschappelijke verontwaardiging op de stereotiepe machocampagne. Het is duidelijk: seksisme is niet meer van deze tijd. Een mentaliteitswijziging is reeds volop aan de gang.

Update: de organisatoren van E3 Harelbeke beslisten laat ‘s avonds op 26 februari dat de seksistische spandoek niet zal uitgehangen worden, omdat ze een grote claim riskeerden door de klacht van het Instituut.

Klacht indienen kan via het meldingsformulier op de site van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (rechts onderaan op de homepage).

 

Geplaatst in Nieuws en getagd met .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.