Samen brengen we de vrede een stap dichterbij

vredesweekVan 24 september tot 3 oktober 2010 organiseren verschillende vredesorganisaties en publieke instellingen voor de 21ste maal de Vlaamse Vredesweek. Onder de titel ‘Roep om Vrede’ willen ze Vlaanderen warm maken voor een ‘Cultuur van Vrede’. En natuurlijk steunt zij-kant de vredesboodschap van de Vlaamse Vredesweek!

In 1999 riepen de Verenigde Naties, onder impuls van heel wat Nobelprijswinnaars voor de vrede, de afgelopen tien jaar uit tot het ‘Internationaal Decennium voor een Cultuur van Vrede en Geweldloosheid voor de kinderen van de wereld’. Gedurende deze periode zijn wereldwijd tal van initiatieven genomen ter bevordering van deze cultuur. Op het einde van dit decennium brengt de Vlaamse Vredesweek dit thema opnieuw onder de aandacht:

"Met de term ‘Cultuur van Vrede’ beklemtonen  we dat vrede meer is dan de afwezigheid van oorlog. Hieronder verstaan we het respecteren van universele mensenrechten en het respect voor de waarde van elke mens: toegang tot onderwijs, socio-economische rechtvaardigheid, gelijkheid tussen man en vrouw, een constructieve manier van omgaan met conflicten. We zetten ons af tegen de overtuiging dat geweld en oorlog inherent zijn aan de mens. We zijn niet veroordeeld tot oorlog. Het is de mens die een ‘Cultuur van Oorlog’ heeft ontwikkeld; het is de mens die een ‘Cultuur van Vrede’ kan realiseren."

Voor meer informatie rond het thema, de eisen, de acties & educatieve materialen kan je terecht op de website van de Vlaamse Vredesweek.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.