Roze en extra groot: de Ladies Parking

Vrouwen kunnen niet parkeren. Dat suggereren althans de nieuwe Ladies Parkings aan de luchthaven van Frankfurt: de plaatsen zijn extra groot. Goedbedoeld allicht, maar ronduit seksistisch.

Op de website van de Duitse luchthaven vind je sinds kort een opmerkelijk bericht voor vrouwelijke bezoekers: zij kunnen hun auto achterlaten in de “grotere” en “mooiere” ondergrondse parkeerplaatsen, die bovendien dicht bij de terminals liggen. Deze Ladies Parkings zijn gemakkelijk te herkennen aan de roze markering en worden aangeduid met pijlen waarop een bloem staat.

Seksisme

Ongetwijfeld sympathiek bedoeld, maar toch is het initiatief ronduit seksistisch. Hierdoor wordt immers het stereotiepe denkbeeld versterkt dat vrouwen niet kunnen parkeren. Niet zo goed als mannen in elk geval, waardoor ze extra hulp nodig hebben. En waarom liggen deze plaatsen dichter bij de terminals? Omdat vrouwen ook fysiek zwakker zijn? Of is het omdat ze vaker kinderen bij hebben? Alle clichés op een hoopje.

Roze wereldwijd

Frankfurt is trouwens niet alleen. Ook de rest van Duitsland doet vrolijk mee. In sommige staten, zoals Brandenburg, is dertig procent van de parkeerplaatsen verplicht gericht op vrouwelijke chauffeurs. Groter dus. Ook Luxemburg, China en Korea beschilderen al jaren parkeerplaatsen met een roos vrouwenfiguurtje.

Men only

In de Duitse stad Triberg ging de burgemeester in 2012 nog een stapje verder door naast de vrouwenzones ook plaatsen met een marssymbool te beschilderen. Mannelijke manoeuvreerkunde was volgens hem vereist om deze plekken, geprangd tussen palen en moeilijke hoeken, te veroveren.

Veiligheid

Nochtans wordt steevast verwezen naar een praktische uitleg om de kritiek op genderspecifieke parkeerplaatsen te pareren: veiligheid. Geweld tegen vrouwen tegengaan was overigens de beweegreden van de Duitse minister van Gelijke Kansen, toen deze in 1998 besliste om parkeerplaatsen voor vrouwelijke bestuurders te reserveren. Deze zones moesten goed verlicht zijn en dicht bij de uitgang liggen.

Dit is aannemelijk, maar zouden niet álle parkeerzones goed verlicht, veilig en gemakkelijk toegankelijk voor iedereen moeten zijn? In het rood, bijvoorbeeld?

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.