Rosie zorgt voor jou. Maar wie zorgt voor Rosie? 

 

Waardeer de mensen die in de zorg werken, ook na het applaus.

In deze crisis staan vrouwen in de vuurlinie. Denk maar aan het ziekenhuispersoneel en de verzorgsters in de woonzorgcentra. Zij werken soms de klok rond en vaak in riskante omstandigheden. Negen op de tien van deze mensen zijn vrouwen. In de thuiszorg is dat zelfs 98%. Vrouwen maken ook bijna de helft uit van de artsen in de OESO-landen en ze vormen 90% van de langdurige zorgverstrekkers, zoals de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg.

Ook vroedvrouwen zetten hun eigen gezondheid op het spel door aan huis te blijven komen bij pas bevallen vrouwen, die nu nog sneller de materniteit moeten verlaten. En de quasi uitsluitend vrouwelijke bezetting in kinderdagverblijven en bij onthaalouders zorgt ervoor dat anderen levens kunnen redden, professionele zorg kunnen bieden en kassa’s bedienen.

Maar ook buiten de zorgsector, zorgen vrouwen. In de supermarkten maken ze acht op de tien kassabedienden uit. Vrouwen staan ook in voor het leeuwendeel van de onbetaalde arbeid thuis. In gezonde tijden spenderen vrouwen reeds gemiddeld twee uren per dag meer aan dit soort arbeid dan mannen. Nu komen hier ook extra taken als kinderopvang en preteaching bij. Voor alleenstaande ouders – en dat zijn in acht op de tien gevallen vrouwen – is de druk extra groot.

Elke avond applaudisseren we voor de mensen in de zorg, en terecht. Maar wie zorgt er voor hen als het virus verslagen is? Vrouwen werken in de meest ondergewaardeerde en onderbetaalde jobs, waar de zwaarste klappen vallen als er bespaard wordt. Door hun grote aandeel in de onbetaalde zorgarbeid thuis, werken ze ook vaker deeltijds dan mannen en verdienen ze minder. En ondanks hun massale aanwezigheid in de zorgsector, vertegenwoordigen ze slechts een minderheid in leidinggevende en topposities in diezelfde sector.

zij-kant wil dat deze vrouwen hun verdiende loon krijgen. Waardeer de zorgarbeid, ook na het applaus. Word Equal Pay Day-ambassadeur en dicht samen met ons de loonkloof op www.equalpayday.be

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.