Recht en gender in België

recht_en_gender_in_belgieLiesbet Stevens – sp.a-politica, doctor in de rechten en specialist in seksueel strafrecht – schreef samen met Eva Brems het boek ‘Recht en Gender in België’.  Het boek streeft ernaar een grote variatie in mogelijke genderbenaderingen van (onderdelen van) het recht te illustreren. Zo wil het een soort doe-het-zelf-gidsje voor de beginnende gender- en rechtsgeleerde zijn. Of anders geformuleerd: een aanzet vormen tot het antwoord op de vraag hoe je zelf aan een genderanalyse van het recht begint.

De kern van een genderbenadering van het recht is het blootleggen van de rol die het recht speelt in het construeren, in stand houden en/of veranderen van genderpatronen en -stereotiepen. Hierbij kunnen zowel vrouwen als mannen in beeld komen, want zoals het concept ‘vrouwelijkheid’ mede vanuit het recht vorm krijgt, krijgt ook het concept ‘mannelijkheid’ mee invulling vanuit het recht. Ook de problematiek van de heteronormativiteit van het recht kan in deze genderbenadering geïntegreerd worden.

Liesbet Stevens: “Dit boek wil een eerste aanzet zijn om de lacune in de Belgische rechtsleer op het vlak van een genderbenadering van het recht in te vullen. Het wil illustreren wat een genderbenadering van het recht zoal kan inhouden en wil op die manier een bron van inspiratie vormen voor wie meer wil weten over de gegenderde werking van het in België geldende recht of voor wie vanuit een genderperspectief aan rechtswetenschap wil doen.” 

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.