Raden van bestuur evolueren uiterst langzaam

De klassieke grijsaard in maatpak maakt niet meteen plaats voor jonge en vrouwelijke bestuursleden in Belgische topbedrijven. Dat blijkt uit een onderzoek door het HR-consultancy bedrijf Hay Group. België scoort met 12% vrouwen in de raden van bestuur zelfs ver onder het Europese gemiddelde van 21%.

Hay Group onderzocht de samenstelling en verloning van de raden van bestuur van 391 grote, beursgenoteerde bedrijven in twaalf Europese landen. In België gaat het om een steekproef van achttien BEL20-bedrijven. Dit zijn de grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven.

zij-kant vindt het jammer dat België het, ondanks de quotawet van 2011, zo slecht doet. Sinds 2013 zetelen dus 12% vrouwen in de raden van bestuur van de BEL20-bedrijven. Dit is nog een eind verwijderd van de vereiste 33% die de ondernemingen tegen 2016 moeten halen. In 2012 lag het aandeel vrouwen nog lager, op 6%.

Sommige bedrijven doen hun best. Zo benoemden Ackermans & Van Haaren het afgelopen jaar Alexia Bertrand, Solvay Françoise de Viron en Amparo Moraleda en Ageas Jane Murphy. Isabelle Santens versterkte de raad van bestuur van Belgacom en Julia Kiraly die van KBC. Elia voldoet als enige aan de toekomstige norm, met 5 vrouwen op 14 bestuurders (of 35%). Belgacom komt met 4 vrouwen op 13 bestuursleden (31%) in de buurt.

De raden van bestuur van Belgische topbedrijven vervrouwelijken dus, maar hebben in het algemeen nog een lange weg af te leggen. zij-kant stelt bijvoorbeeld vast dat twee bedrijven, Delta Lloyd en AB Inbev, nog steeds geen enkel vrouwelijk bestuurslid tellen. Dit is extra pijnlijk in het geval van AB Inbev omdat het grootste bedrijf uit de BEL20 is. We hopen dat de onderneming dit onevenwicht in 2014 rechtzet, wanneer zeven van haar elf bestuurszetels vrijkomen. Vier bedrijven verwelkomden tot nu toe slechts één vrouw: Colruyt (1 op 7), Bekaert (1 op 14), ThromboGenics (1 op  8) en Ackermans & Van Haaren (1 op 9).

De raden van bestuur blijven voorlopig een grijs bastion. De gemiddelde leeftijd van bestuursleden ligt zowel in België als in Europa rond de zestig jaar. Bedrijven hebben dus niet alleen nood aan vrouwelijk talent, maar ook aan jong bloed.

Andere interessante vaststelling: ook in de raden van bestuur van grote bedrijven bestaat een loonkloof. De verloningskloof tussen vrouwelijke en mannelijke bestuursleden verkleinde wel van 15% in 2012 naar 12% 2013. Ze wordt vooral verklaard doordat vrouwen minder aanwezig zijn in subcomités waarvoor ze een extra vergoeding kunnen krijgen.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.