Raad van State wijst op discriminatie van vrouwen bij pensioenhervormingen

grandma-s-love-1510211-1279x1291De pensioenhervormingen van de federale regering zijn vrouwonvriendelijk. Dat zeiden de Ladies in Red reeds tijdens hun citroenactie vorig jaar. Ze worden nu bijgetreden door de Raad van State in een nieuw advies.

citroenen-kleinerEen jaar geleden persten de Ladies in Red (zij-kant, VIVA-SVV, de ABVV vrouwen en de vrouwelijke parlementsleden) nog citroenen tegen de nakende pensioenhervorming: ze voelden zich uitgeperst door de vrouwonvriendelijke maatregelen.

Minimumpensioenen omhoog, maar niet voor vrouwen

Het mocht niet baten: de regering-Michel trok de wettelijke pensioenleeftijd tegen 2025 op tot 66 jaar en tegen 2030 tot 67, verstrengde de berekening van het minimumpensioen en schafte de pensioenbonus af.

Naar aanleiding van de taxshift werden sociale correcties voorzien voor gepensioneerden met een minimumpensioen én 45 jaar loopbaan én een minimum aantal werkelijk gepresteerde arbeidsdagen in de loopbaan: zij krijgen 1 procent verhoging van hun pensioen.

Vrouwen vallen hierbij echter uit de boot: zij werken veel vaker deeltijds dan mannen (in 2014 werkte 41% van de vrouwelijke loontrekkenden in de privésector deeltijds, tegenover slechts 9% van de mannen), waardoor driekwart van de vrouwen die in 2014 met pensioen gingen, geen volledige loopbaan van 45 jaar hebben (gelijkgestelde periodes meegerekend).

Ook de Raad van State stelt zich de vraag of door dat loopbaancriterium “geen benadeling ontstaat in hoofde van bepaalde categorieën van personen – bijvoorbeeld vrouwelijke werknemers of zelfstandigen – die veelal geen volledige loopbaan zullen kunnen bewijzen”.

“Ik begrijp niet wat minister Bacquelaine tegen vrouwen heeft”, zegt sp.a-Kamerlid Karin Temmerman. “Eerst beloofde hij een verhoging met 1 procent om de nadelen van de taxshift te compenseren voor gepensioneerden. Niet alleen is er vandaag slechts sprake van 0,7 procent verhoging. Er is nu ook het advies van de Raad van State dat duidelijk stelt dat er sprake kan zijn van discriminatie.”

Vervroegd pensioen, maar niet voor vrouwen

Daarnaast werd de leeftijd voor vervroegd pensioen opgetrokken naar 63 jaar, op voorwaarde dat je loopbaan 42 jaar bedraagt (vanaf 2019). Ook dit halen vrouwen niet: de gemiddelde loopbaan van vrouwen bedraagt 36,6 jaar.

Pensioenkloof

Vrouwen kampten sowieso al met een pensioenkloof van 26 procent ten opzichte van mannelijke gepensioneerden. Het gemiddelde maandelijks wettelijk pensioen van werkneemsters in België bedroeg in januari 2014 701 euro, 242 euro minder dan het gemiddelde maandelijkse bedrag dat mannelijke werknemers uitgekeerd kregen (943 euro).

Geplaatst in Nieuws, slider.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.