Raad Gelijke Kansen eist echte hervorming sociale zekerheid

Op dit ogenblik kunnen weduwen en weduwnaars van werknemers, ambtenaren en zelfstandigen een overlevingspensioen ontvangen wanneer zij een beperkt inkomen hebben. De Raad Gelijke Kansen voor Mannen en Vrouwen en de regering stelden echter vast dat deze uitkering een echte werkloosheidsval voor jonge vrouwen vormt (96% van de begunstigden zijn vrouwen jonger dan 45 jaar). De regering wil deze jonge vrouwen activeren, zodat ze zelf rechten op een rustpensioen opbouwen. Dit is de meest effectieve manier om hen uit de armoede te houden.

De Minister van Pensioenen heeft daarom een wetsontwerp ingediend waarmee de leeftijd waarop men recht heeft op een overlevingspensioen geleidelijk opgetrokken wordt van 45 naar 50 jaar. Wat betreft de werknemers en zelfstandigen voorziet de overheid een overgangsuitkering voor jonge overlevenden van minder dan 45 jaar. Deze overgangsuitkering zal slechts tijdelijk zijn, voor een periode van één jaar (of twee als er kinderen ten laste zijn). Indien zij of hij ondanks de voorziene omkaderingsmaatregelen geen werk heeft gevonden, zal de begunstigde een werkloosheidsuitkering kunnen krijgen zonder wachtperiode.

De Minister van Pensioenen houdt dus vast aan de toekenning van uit het huwelijk afgeleide rechten. De overgangsuitkering is geen direct recht, net als het overlevingspensioen dat behouden blijft. In haar advies bij het wetsontwerp betreurt de Raad Gelijke Kansen deze aanpak. Ze herhaalt haar pleidooi voor een echte hervorming van de socialezekerheidsrechten.

zij-kant sluit zich hierbij aan. We pleiten al sinds Equal Pay Day 2011 voor een geleidelijke individualisering van de socialezekerheidsrechten om bv. de pensioenkloof v/m te dichten. We volgen hiermee het advies van de Raad Gelijke Kansen van 10 december 2010.

Dit vraagt de geleidelijke vervanging van uit het huwelijk afgeleide rechten door individuele rechten, samen met een verhoging van deze laatste. Wie werkt, zou daarvoor beter moeten beloond worden dan wie thuis blijft. Zo voorkomen we armoedevallen bij vrouwen. De Raad Gelijke Kansen vraagt dat het individueel vervangingspercentage geleidelijk van 60% naar 75% van het gemiddelde van de 25 beste jaren wordt gebracht. Dit zou ook moeten leiden tot het verdwijnen van het gezinsbedrag.

Daarnaast pleit de Raad Gelijke Kansen voor een beperking van het gezinsbedrag tot het aantal jaren dat men effectief getrouwd was en een verdeling van het overlevingspensioen tussen opeenvolgende overlevende echtgenoten.

zij-kant steunt de oproep van de Raad tot sensibilisering van jonge vrouwen. We moedigden jonge vrouwen tijdens Equal Pay Day-campagnes aan zelf te werken, om voldoende eigen rechten op te bouwen. Wij willen dat ze daarvoor beloond worden met betere individuele rechten.

Wat het huidige wetsontwerp betreft, vrezen  we, net als de Raad, dat weduwen of weduwnaars door deze maatregelen niet sneller de stap naar de arbeidsmarkt zullen zetten. Het is bv. niet duidelijk wat de beloofde begeleidingsmaatregelen precies zullen inhouden. De overheid zou moeten bekijken waarom deze echtgenoten in de eerste plaats minder werkten dan hun overleden partner. Zolang zij geen beroep kunnen doen op toegankelijke kinderopvang of geen degelijk arbeidscontract kunnen bemachtigen, laat deze activering een wrange nasmaak achter. We vinden het alvast een goede zaak dat zij hun overgangsuitkering met een professionele activiteit kunnen combineren. Zo kunnen ze hun loopbaan geleidelijk opbouwen en een job met goede arbeidsvoorwaarden zoeken.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.