Preventiekit tegen genitale verminking

In België zijn 13.000 vrouwen en meisjes besneden, en meer dan 4.000 meisjes riskeren dezelfde praktijken te ondergaan. GAMS-België en de vzw INTACT stellen daarom op 5 februari de eerste nationale preventiekit voor professionals voor.

Wereldwijd leven honderd tot honderdveertig miljoen vrouwen en meisjes met de gevolgen van genitale verminking. Ieder jaar dreigen nog eens drie miljoen meisjes besneden te worden. Ook in België liggen de cijfers hallucinant hoog. Vrouwenbesnijdenis is een vorm van gendergerelateerd geweld. De praktijk is extreem pijnlijk, en leidt vaak tot infecties of dodelijke bloedingen. Tijdens seksuele betrekkingen of bevallingen treden (ernstige) complicaties op. Daarnaast is de besnijdenis een manier om vrouwen ook psychologisch onderdrukken. Door hun verminking zijn ze niet in staat om seksueel plezier te beleven. Mannen denken zo overspel te ontmoedigen.

Toolkit

Op 5 februari, een dag voor de internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis, organiseren GAMS-België (Groep voor de uitbanning van vrouwelijke genitale verminking) en vzw INTACT een conferentie voor een betere preventie van vrouwelijke genitale verminking in België. Ze krijgen hiervoor de steun van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Op deze conferentie zullen de organisaties ook de eerste nationale preventiekit voor professionals voorstellen.

Deze kit telt o.a. een gebruiksaanwijzing, de wereldkaart met prevalentiecijfers omtrent vrouwelijke genitale verminking, informatie over de wet, een gids om gesprekken met meisjes en hun families te vergemakkelijken of een voorbeeld van een verklaring op eer waarbij men zegt zijn kind niet te zullen besnijden. Meer info over de toolkit vind je op de site van GAMS.

Inschrijven

Het uitgebreide programma van de conferentie vind je hier. Iedereen is welkom. Inschrijven is gratis maar verplicht en kan via Christel Delvael op het nummer 02/233 49 92 of via christel.delvael@igvm.belgie.be vóór 28 januari 2015. De conferentie vindt plaats in het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (Zaal Storck, Ernest Blerotstraat 1, 1070 Brussel). Een simultaanvertaling Frans-Nederlands is voorzien.

 

 

 

 

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.