PES Women wil hogere vrouwenpensioenen

pes_women_pensioenenzij-kant en ABVV staan met de Equal Pay Day 2011-boodschap ‘Minder verdienen is langer werken’ en hun bezorgdheid rond vrouwenpensioenen niet alleen. PES Women – de vrouwenorganisatie van de Partij van de Europese Sociaaldemocraten – lanceert de campagne ‘It’s different for women’ rond de pensioenproblematiek. Zita Gurmai, voorzitster van PES Women, vindt dat de Europese Unie zich meer moet inzetten voor vrouwen. “Wat de pensioenproblematiek betreft, zou de Europese Commissie een voortrekkersrol moeten spelen om de structurele kloof tussen mannen en vrouwen te dichten. De genderkloof in raden van bestuur aanpakken is belangrijk, maar daarbuiten zijn er andere onrechtvaardigheden die tot op late leeftijd blijven doorwerken.”

Europa kampt met een vergrijzende bevolking en dus worden de pensioensystemen in verschillende landen hervormd. Helaas wordt daarbij te weinig rekening gehouden met gender, hoewel de cijfers net ontegensprekelijk bewijzen dat vrouwen het slachtoffer zijn van een loon- én pensioenkloof en daardoor ook een groter risico lopen op armoede. “Investeren in gelijke kansen is essentieel”, zegt  Zita Gurmai .  “Wij pleiten onder andere voor meer kinderopvang, een evenwichtige verdeling van de huishoudelijke taken, mogelijkheden tot ouderschapsverlof en het aanpakken van de loon- en pensioenkloof.“

Om het debat aan te zwengelen, lanceert PES Women nu het animatiefilmpje ‘It’s different for women’, dat illustreert waarom vrouwen vandaag nog steeds geconfronteerd worden met een lager loon, een lager pensioen en een hoger armoederisico.

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.