Perspreview Equal Pay Day 2007

zij-kant en ABVV-vrouwen stelden – niet toevallig op 14 februari – de campagne Equal Pay Day editie 2007 voor, onder het motto: “’t zijn niet de hormonen, ’t is het verschil in lonen”. Want Valentijn of niet, de loonkloof blijft één van de meest opvallende discriminaties tussen vrouwen en mannen.

epd_ned_drukkopie
Dit jaar heeft Equal Pay Day plaats op vrijdag 30 maart 2007.Voor de eerste keer is het Instituut voor de Gelijkheid voor vrouwen en mannen partner in de campagne. 


Equal Pay Day, EPD, is – naar Amerikaans idee – de dag waarop de loonkloof tussen vrouwen en mannen wordt aangekaart. En dat is nog altijd nodig.

Ondanks de wetgeving, de loonevolutie en de gemiddelde loonstijgingen, is de gemiddelde loonkloof vrijwel ongewijzigd gebleven sedert 1995.

Afhankelijk van de gegevensbron en de berekeningswijze stelt men een loonkloof vast van 13 tot 39%.

De analyse door het Hoger Instituut voor de Arbeid (HIVA, KULeuven) van de loonenquête van de vakbonden gaf aan dat vrouwen gemiddeld 26% op bruto maandloon en 18% op bruto uurloon moeten inboeten. Deze loonenquête verzamelde gegevens van ruim 20.000 loontrekkenden (59% mannen en 41% vrouwen) in de periode september 2006- maart 2007. 

 Eén lichtpuntje: we kunnen de derde Equal Pay Day dit jaar opschuiven van 31 maart naar 30 maart. Wij hebben de campagnedag 2007 symbolisch met één dag vervroegd. Gegevens van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en het rapport van het Steunpunt Werkgelegenheid, Arbeid en Vorming tonen immers een lichte verbetering aan in de loonongelijkheid tussen vrouwen en mannen. Ook op beleidsvlak zijn er de afgelopen tijd waardevolle initiatieven genomen om de loonkloof te verkleinen. EPD is het ijkpunt dat ons elk jaar aangeeft of én in welke mate de loonongelijkheid van vrouwen t.o.v. mannen evolueert. Vrouwen verdienen, bruto per maand, gemiddeld nog een kwart minder dan mannen. Ze moeten dus gemiddeld 15 maanden (3 maanden extra) werken om hetzelfde jaarloon te krijgen als hun mannelijke collega’s. Vandaar ook de keuze van 31 maart voor onze eerste Equal Pay Day die wij in 2005 organiseerden.zij-kant en ABVV-vrouwen hopen dat de EPD ooit op 31 december zal vallen wanneer de lonen gelijk zullen zijn voor vrouwen en mannen. 


zij-kant en ABVV-vrouwen willen met de campagne Equal Pay Day een bewustmakingseffect bij het grote publiek creëren, de lonen bespreekbaar maken en een aanzet geven tot beleidsmatige bijsturing.Daarom voeren ze op 30 maart actie in bedrijven en op openbare plaatsen.  

Meer informatie?

Wil je het inhoudelijk dossier lezen, klik dan op onderstaande link naar een pdf van ons inhoudelijk dossier:
persdossier_equal_pay_day_2007

Wil u graag het campagnebeeld downloaden, klik dan op epd_ned_drukkopie

Meer informatie over de acties en de gadgets kan u in de loop van de maand maart op deze website én op www.equalpayday.be terugvinden.

Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant, 0477. 65 54 63, www.zij-kant.be           
Gitta Vanpeborgh, verantwoordelijke gendermainstreaming ABVV, 0472. 43 41 32
Nora Cassiers, persverantwoordelijke ABVV, 0477. 18 50 06, www.abvv.be           

Onderstaande foto is een beeld van de perspreview op 14/02/07. vlnr: Rudy De Leeuw, voorzitter ABVV, Gitta Vanpeborgh, genderverantwoordelijke ABVV, Vera Claes, nationaal secretaris zij-kant, Peter Vanvelthoven, Minister van Werk.
lachend_op_een_rij        

Geplaatst in Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.