Partnergeweld. Ook mannen maken het mee

In België wordt 1 op de 10 mannen slachtoffer van partnergeweld. 56% van de slachtoffers durft er met niemand over te praten. Dat taboe moet doorbroken worden, vinden zij-kant, VIVA-SVV en vzw Zijn. Op 3 oktober geven we aan het station Brussel-Centraal de aftrap van de campagne #OokMannenMakenHetMee.

Volgens het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen werd 1 op de 10 mannen het afgelopen jaar geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag door zijn (ex-)partner. Hetzelfde overkwam 1 op de 7 vrouwen. Volgens andere bronnen is het verschil nog kleiner. Toch horen we nauwelijks verhalen over mannen die geweld meemaken. Het taboe, de onwetendheid en de schaamte zijn erg groot.

Eenduidig cijfermateriaal is niet voorhanden. Op Europees niveau worden zelfs helemaal geen gegevens bijgehouden over partnergeweld tegenover mannen.

Vernederd en geïsoleerd

Net als vrouwen die partnergeweld meemaken, ervaren de meeste mannen vooral psychisch geweld. Hierbij wordt de partner gekleineerd, vernederd, voor schut gezet tegenover vrienden en familie, geïsoleerd, voortdurend gecontroleerd…. Er hoeven niet altijd klappen te vallen om te spreken van een gewelddadige relatie. Ook psychisch geweld kan zware gevolgen hebben.

Wederkerig

Wat de meeste mensen niet weten, is dat partnergeweld vaak wederkerig is. Beide partners maken zich dan schuldig aan gewelddadig of kleinerend gedrag tegenover elkaar. Maar er zijn ook gevallen waar de ene partner de andere domineert en terroriseert, zonder dat de ander iets terug doet. Vaak heeft de pleger dan een psychische stoornis.

Ex-partner

Bovendien stopt partnergeweld niet altijd wanneer de relatie stopt. Van de mannen die nog contact houden met hun ex-partner, ervaart maar liefst 13% één daad van geweld en 11% meer dan één daad van geweld door die ex-partner gedurende de laatste twaalf maanden (IGVM, 2010).

Hoongelach

Op YouTube staan enkele filmpjes van sociale experimenten waarbij acteurs elkaar te lijf gaan op straat. De reacties van voorbijgangers worden gefilmd met een verborgen camera. Wanneer de man de vrouw slaat, schieten de toeschouwers meestal te hulp. Maar wanneer de rollen worden omgedraaid, oogst het tafereel heel andere reacties. Mensen negeren het koppel, beginnen te lachen, te wijzen en foto’s te nemen. Niemand grijpt in.

“Zijt ge ne vent of zijt ge ne vent?”

Er is duidelijk een probleem. We lijken het maar niet te kunnen vatten dat ook mannen kwetsbaar zijn. Integendeel, van mannen verwachten we dat ze sterk zijn en hun problemen zelf oplossen. Vanwege het taboe zoeken mannen minder hulp. Uit onderzoek (IGVM, 2010) blijkt dat slechts 39% van de mannen die partnergeweld meemaakt, daarover iemand in vertrouwen neemt, tegenover 65% van de vrouwelijke slachtoffers. Mannen vinden dus moeilijker de weg naar de hulpverlening.

#OokMannenMakenHetMee

Na meer dan tien jaar campagnevoeren tegen partnergeweld, focussen VIVA-SVV, zij-kant en vzw Zijn voor de eerste keer op mannen als slachtoffer. We hopen zo het taboe te doorbreken en stereotypes rond partnergeweld te doorprikken. Vooroordelen zorgen er namelijk voor dat partnergeweld tegen mannen vaak niet serieus wordt genomen. De aftrap van de campagne wordt gegeven op dinsdag 3 oktober van 7.30 uur tot 10 uur aan het station Brussel-Centraal.

Spot

Samen met productiehuis Wenneker ontwikkelden we een confronterend campagnefilmpje om de bestaande vooroordelen bloot te leggen. Een camera glijdt langs de sporen van een zware huiselijke ruzie: slingerende papieren, gebroken servies en een kapotte fotokader waarop een lachend koppel te zien is. Een zoveelste sensibiliseringsspot over geweld tegen vrouwen, zo lijkt het wel, tot het beeld stopt bij een man… Bekijk de spot hier!

Checklist

Op onze campagnesite vind je daarnaast ook een checklist waarmee je geweld kan herkennen en waarmee je dus kan nagaan of je je zorgen moeten maken over je relatie.

Getuigenissen 

Tot slot publiceerden we op onze website getuigenissen van mannen. Zit of zat je zelf in een gewelddadige relatie? Deel je verhaal met ons via info@horenzienenpraten.be, en doorbreek mee het taboe.

Meer info: www.horenzienenpraten.be

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.