Ouderschapsverlof overtuigt steeds meer vaders

Steeds meer ouders doen een beroep op ouderschapsverlof, zo blijkt uit cijfers van de federale minister van Werk Monica de Coninck. Opvallend is de sterke stijging bij de vaders: waren in 2007 nog slechts 6.964 vaders in ouderschapsverlof, dan was die groep in 2011 al verdubbeld tot 14.454. Alles samen namen in 2011 meer dan 50.000 mama’s en papa’s ouderschapsverlof, de helft meer dan in 2007 en een stijging van 0,9 naar 1,4 procent op het totaal aantal werkenden.

Of het hoogtepunt daarmee bereikt is, valt te betwijfelen. Zeker nu de ministerraad recent het ouderschapsverlof uitbreidde van 3 naar 4 maanden, in het kader van een Europese richtlijn. Van zodra dat koninklijk besluit in het Staatsblad is verschenen – wellicht op 1 juni – zullen ouders die vierde maand kunnen aanvragen. Maar opletten: de extra maand wordt enkel vergoed voor kinderen die na 8 maart 2012 zijn geboren of geadopteerd, voor alle anderen is de vierde maand ouderschapsverlof een onbezoldigd voordeel.

zij-kant is natuurlijk verheugd over de verlenging van het ouderschapsverlof en de vaststelling dat vaders steeds vaker een grote rol willen en kunnen spelen in de opvang van hun kinderen. Toch willen we die evolutie graag nog versterken en versnellen, door een aanpassing van de modaliteiten van het vaderschapsverlof naar Scandinavisch model. In België hebben kersverse vaders vandaag recht op 10 dagen vaderschapsverlof, terwijl vrouwen drie maanden bevallingsverlof krijgen. Een uitbreiding van het vaderschapsverlof, gekoppeld aan een verplichte opname ervan, garandeert niet alleen een evenwichtigere verdeling van de zorgtaken tussen vrouwen en mannen op korte termijn. Bovendien laat een uitgebreid vaderschapsverlof mannen ook toe een hechtere band te krijgen met hun kind, wat de balans ook op lange termijn kan verbeteren. Een win-win-win situatie voor moeder, vader en maatschappij dus, en bovendien een effectieve manier om de loon- en loopbaankloof aan te pakken.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.