Opinie: “Slachtoffers partnergeweld moeten hun verhaal vertellen, ook mannen”

opinie HBVL_07102017_croppedHet Belang van Limburg publiceerde dit weekend de opinie van Vera Claes, onze nationaal secretaris, en Lilith Roggemans, de nationaal secretaris van VIVA-SVV, over onze antigeweldcampagne #OokMannenMakenHetMee. Hieronder vind je het volledige stuk.

Vrouwenorganisaties die opkomen voor mishandelde mannen: voor het publiek komt dat misschien raar over, maar voor ons is dat logisch. Al jarenlang proberen wij man-vrouw-stereotypen te doorbreken. Tijd om het cliché dat de pleger van partnergeweld altijd een man is en het slachtoffer altijd een vrouw, uit de wereld te helpen.

1 op de 10 mannen wordt het slachtoffer van partnergeweld. Veel, toch? Hoe komt het dat we hier bijna nooit iets over horen?

Er rust een huizenhoog taboe op mannen die door hun vrouw gepest, gemanipuleerd of geslagen worden. Dat is niet verwonderlijk. Mannen worden van kleins af aan geleerd dat ze niet mogen huilen, dat ze sterk moeten zijn en dat ze hun ‘mannetje’ moeten kunnen staan. Wie het onderspit moet delven tegen zijn vrouw is dan ook een watje in de ogen van velen. Schaamte, taboe en onwetendheid zorgen ervoor dat meer dan de helft van de mannelijke slachtoffers er nooit met iemand over praat. Ter vergelijking: bij vrouwen zwijgt een derde.

Ook in feministische hoek worden weleens de wenkbrauwen gefronst als het gaat over mannelijke slachtoffers, want vrouwen ervaren nog steeds vaker en ernstiger partnergeweld. Maar dat wil niet zeggen dat mannen gespaard worden van huiselijk geweld. Tijdens de dertien jaar dat wij campagnevoeren tegen partnergeweld, kregen we regelmatig reacties van mannen die ons verweten geen aandacht te hebben voor mannelijke slachtoffers. Daar willen we nu verandering in brengen.

Wie weet krijgen we nu reacties van vrouwen. We merken alvast dat het thema gevoelig ligt. Maar feit is: partnergeweld kan iedereen overkomen, en iedereen verliest erbij. Laten we daarom alle vrouwen én ook alle mannen aanmoedigen om met hun verhaal naar buiten te komen en hulp te zoeken. Want alleen dan kan er gewerkt worden aan een oplossing voor partnergeweld. Voor iedereen.

Mannen zijn immers ook slachtoffer van partnergeweld, maar botsen vaak op onbegrip. Daarom organiseert zij-kant, samen met VIVA-SVV en de Beweging tegen Geweld – vzw Zijn, dit najaar een grootschalige sensibiliseringscampagne rond mannen als slachtoffers van partnergeweld.

Geplaatst in Nieuws, slider en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.